ZILE LIBERE PENTRU PĂRINŢI

Legea, prin care li se vor acorda zile libere plătite părinţilor care îşi supraveghează copiii in perioada cât şcolile vor fi închise, a intrat în vigoare începând din data 10 noiembrie. Angajatorul este obligat să acorde zilele libere, dacă angajatul solicită acest drept.

Zilele libere se acordă în cazul în care se limitează sau suspendă activităţile didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-COV-2.

Deputaţii au extins această facilitate şi în cazul părinţilor ai căror copii suferă de o boală cronică, chiar dacă nu sunt suspendate cursurile.

Deputaţii au introdus şi condiţia ca locul de muncă ocupat să nu permită munca la domiciliu sau telemunca.

În situaţia în care unul dintre părinţi îşi desfăşoară activitatea în aceste domenii, are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada prevăzută. În cazul în care ambii părinţi îşi desfăşoară activitatea în aceste domenii, doar unul dintre aceştia are dreptul la majorarea acordată.