VACCINUL ANTI-COVID, DE LA TEORIE, LA PRACTICĂ

Pentru a economisi timp, companiile au început să producă vaccinul anti-Covid, înainte de a ști dacă va fi eficient. Primii producători anunță un succes dintr-un studiu al unui vaccin coronavirus. Dincolo de ceea ce ar înseamna protecție sau garanție a eficienței, se mai pune și problema cum va fi livrat și depozitat vaccinul, dar și cum va decurge vaccinarea în sine.

Vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech a demonstrat o eficacitate de peste 95% în prevenirea COVID-19, trebuie transportat şi păstrat la -70 grade Celsius, semnificativ sub standardul de temperatură de 2-8 grade Celsius pentru vaccinuri. Pfizer a declarat că se așteaptă să producă până la 1,3 miliarde de doze de vaccin în 2021.

Dacă vaccinul va fi autorizat, numărul de doze va fi inițial limitat și rămân multe întrebări, inclusiv pentru cât timp va oferi protecție. Cu toate acestea, anunțul oferă speranță că și alte vaccinuri COVID-19 în curs de dezvoltare se pot dovedi eficiente.

Ministrul Nelu Tătaru spune că așteaptă prima tranșă de vaccin împotriva COVID-19 în decembrie și vaccinarea personalului medical va începe în ianuarie.  Categoriile care vor avea prioritate sunt:  personalul medical și auxiliar din unitățile medicale publice și private, personalul care deservește activitățile esențiale din infrastructura critică (militarii, angajații Poștei, CFR etc), personalul din instituțiile aflate în subordinea ministerelor, persoanele peste 18 ani vulnerabile (vâstnici peste 65 de ani și cei cu boli cronice).