POLIȚIA IA ÎN VIZOR TROTINETELE ELECTRICE

Zeci de trotinete și mopede electrice au invadat străzile municipiului Drobeta Turnu Severin, devenind un real pericol, atât pentru pietoni, cât și pentru traficul auto.  Așazisele jucării pe două roți dezvoltă o viteză mare, nu sunt prevăzute cu semnalizare, iar cei care le conduc nu știu nimic din regulile circulație pe drumurile publice. Poliția caută soluții în acest sens.

Fie că doresc să evite aglomerația urbană, fie că vor să fie la modă sau să se ridice la înălțimea ultimelor fițe în materie, mulți severineni cumpără sau închiriază mopede și trotinete electrice. Cu acestea gonesc, mai ales seara, atât pe zonele pietonale și prin parcuri, cât și pe străzile cu trafic aglomerat.  Nimeni nu și-a pus problema, însă, dacă aceste vehicule au nevoie de semnalizare, de conducători care să cunoască regulile de circulație și de reglementari clare privind înmatricularea lor. Dacă ajund să fie implicate în accidente, polițiștii ridică din umeri, pentru că nu au o lege care să le permită să aplice amenzi.  Iar dacă conducătorul de trotinetă dispare de la locul accidentului, e aproape imposibil de găsit.

”Este un statut incert al acestor vehicule. Ar trebui făcută o verificare la R.A.R. pentru a vedea cărei categorie de vehicule se supun și în funcție de asta putem lua măsuri. Noi avem în plan să facem verificări la firmele care închiriază astfel de vehicule, dar îi vom verifica și pe cei care le conduc”, spune comisarul șef Remus Lucian LUCA, inspectorul șef al I.P.J. Mehedinți.

Singurul care a luat măsuri radicale împotriva trotinetelor este primarul Marius Screciu. Acesta a interzis accesul trotinetelor electrice în zonele pietonale, mai ales din cauza faptului că s-au înregistrat zeci de incidente: ”Primăria a retras autorizațiile de funcționare a celor care închiriau aceste trotinete pentru că nu și-au respectat condițiile din contract, acelea cu privire la interzicerea accesului în zonele pietonale. Nu au respectat nici condițiile de siguranță cum ar fi vesta reflectorizantă sau casca. Am înțeles că nu sunt nici mopede pentru că nu au număr de identificare, nu sunt nici biciclete pentru că au motor. Au însă un statut incert care ne pune în încurcătură și pe noi și poliția” .

Ca să circule pe drumurile publice, un moped trebuie sa fie echipat cu instalaţie de frânare, sistem de avertizare sonoră, lumini şi plăcuţă cu numărul de înregistrare. Despre trotinete, însă, nu se știe ce trebuie respectat înainte de a ajunge în trafic, printre mașini sau pe străzile pietonale, printre copii și bătrâni.