PLĂTIM MAI PUȚIN PENTRU APELURILE ȘI SMS-URI ÎN UE

Apelurile şi SMS-urile internaţionale în Uniunea Europeană, în reţelele mobile şi fixe, se ieftinesc de miercuri. Intră în vigoare noi tarife, valabile în toate cele 28 de ţări membre. Acestea nu vor mai putea depăşi 19 cenți pe minut, plus TVA, pentru convorbiri şi 6 cenți plus TVA pentru un SMS.

Deja utilizatorii pot vorbi la aceleaşi tarife ca acasă atunci când pleacă în străinătate, datorită eliminării tarifelor speciale de roaming în 2017. Însă apelurile spre acasă, din străinătate, rămăseseră suprataxate.

În medie, apelurile într-o reţea fixă sau mobilă sunt de 3,6 ori mai scumpe decât cele naţionale, iar SMS-urile sunt taxate dublu.Potrivit unui exemplu dat de executivul european, de miercuri, cineva care sună din Belgia în Italia, într-o reţea fixă, va economisi 78 de euro pentru fiecare 2 ore de conversaţie.Acest proces este menit să asigure o mai strânsă coordonare între state în materie de comunicaţii electronice şi să consolideze rolul Organismului Autorităţilor Europene de Reglementare în Domeniul Comunicaţiilor Electronice (OAREC), potrivit CE.

Noile norme privind apelurile internaţionale abordează discrepanţele tarifare semnificative care existau între statele membre înaintea acestei măsuri. În medie, tariful standard al unui apel în interiorul UE într-o reţea fixă sau mobilă tinde să fie de trei ori mai mare decât tariful standard al unui apel naţional, iar tariful standard al unui SMS în interiorul UE este de peste două ori mai mare decât al unui SMS naţional.În unele cazuri, tariful standard al unui apel în interiorul UE poate fi de până la zece ori mai mare decât tariful standard al apelurilor naţionale, potrivit CE