CARDUL DE SĂNĂTATE NU ACOPERĂ CHELTUIELILE ÎN CAZ DE ACCIDENT

Situație ingrată pentru sute de mehedințeni! Deși dețin carduri de sănătate, sunt nevoite să își plătească singure spitalizarea. Este vorba despre acele persoane, care sunt implicate în accidente rutiere. Asta: deoarece serviciile medicale decontate de stat nu acoperă și aceste cazuri.

Deși plătesc bani către bugetul asigurărilor de sănătate și dețin cardurile aferente, sute de mehedințeni s-au trezit că au de plată sume exorbitante către spital. Asigurările sociale de sănătate nu acoperă costurile cu accidentele sau vătămările din culpă.

În această categorie se includ toate tipurile de accidente,rutiere, accidentele de muncă, precum şi accidentele sportive.În aceste cazuri, spitalul se constituie parte civilă în procesul penal pentru recuperarea costurilor de spitalizare. Adică unitatea sanitară trebuie sa îi dea în judecată pe cei care au fost spitalizați, iar procesele pot dura chiar și ani de zile.

Conform legislației în vigoare în ceea ce privește sistemul de sănătate românesc, serviciile care nu sunt decontate din Fond, contravaloarea acestora fiind suportată de asigurat, de unitățile care le solicită, de la bugetul de stat sau din alte surse, după caz, sunt următoarele:
– serviciile medicale acordate în caz de boli profesionale, accidente de muncă și sportive, asistența medicală la locul de muncă, asistența medicală a sportivilor;
–  unele servicii medicale de înaltă performanță, altele decât cele prevăzute în norme;
–  unele servicii de asistență stomatologică, altele decât cele prevăzute în norme;
– serviciile hoteliere cu grad înalt de confort;
– corecțiile estetice efectuate persoanelor cu vârsta peste 18 ani, cu excepția reconstrucției mamare prin endoprotezare în cazul intervențiilor chirurgicale oncologice;
– unele medicamente, materiale sanitare și tipuri de transport, altele decât cele prevăzute în norme;
– serviciile medicale solicitate și eliberarea actelor medicale solicitate de autoritățile care prin activitatea lor au dreptul să cunoască starea de sănătate a asiguraților și eliberarea de acte medicale la solicitarea asiguraților, cu excepția celor prevăzute în norme;
– fertilizarea in vitro;
– asistența medicală la cerere, inclusiv pentru serviciile solicitate în vederea expertizei capacității de muncă, a încadrării și reevaluării gradului de handicap.
Legislația este lacunară, spun unele voci. Altele, din contră, consideră că este corect ca cel care se face vinovat de producerea unui accident să plăteasca pentru spitalizarea celui pe care îl rănește, sau pentru propria spitalizare, daca el însuși este cel rănit.