Inundațiile au pus stăpânire pe județul nostru

A fost prăpăd, noaptea trecută, în mai multe localități din județ! Zeci de persoane au avut nevoie de intervenția pompierilor, pentru a ieși din casele inundate. Au fost situații în care, apa a ajuns și la înalțimea de un metru jumătate. În doar câteva ore, vremea rea din acest final de săptămână a făcut prăpăd în județul nostru.

Locuințe și gospodării inundate, autoturisme avariate de viitură, persoane evacuate, circulația feroviară BLOCATĂ între Balota și Severin: cam așa s-ar putea descrie peisajul provocat de codurile de vreme rea, instituite de meteorologi. S-au aflat sub avertizare de cod roșu, opt  localități mehedințene, printre care Șișești, Malovăț, Căzănești, Husnicioara, Vânju Mare, Bâcleș, Pădina și Poroina Mare.

Însă, probleme au fost și în localitățile aflate sub cod portocaliu.O situație deosebită s-a înregistrat în satul Ghelmegioaia din comună Prunișor, unde au fost salvate 18 persoane.

Pentru a se inteveni în sprijinul localnicilor din zonele afectate, au fost mobilizate toate forțele.Pe lângă problemele din gospodăriile mehedintenilor, vremea rea a afectat și circulația feroviară, care  a fost blocată în zona Balotă – Dr. Tr. Severin, două trenuri aflându-se în staționare. De asemenea,  cinci linii electrice au fost afectate parțial. În total, este vorba despre circa 3000 de abonați afectați.

Situația nu pare că se îmbunătățește. Meteorologii au emis o nouă avertizare de cod galben de vijelii valabilă de astăzi, 24 iunie, de la ora 12.00 până la ora 23.00.

Va fi instabilitate atmosferică accentuată și se va manifesta prin intervale cu averse torențiale, intensificări ale vântului, vijelii, grindină și frecvente descărcări electrice.În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50…70 l/mp.