PROTEST DE AMPLOARE ÎN SPRIJINUL SORINEI, FETIȚA CARE A FOST LUATĂ CU FORȚA
Un protest de amploare a avut loc vineri în satul Negoiești, arondat orașului Baia de Aramă de unde o fetiță de numai 8 ani a fost ridicată cu forța de la domiciliul asistentului maternal care a crescut-o. În fața casei familiei Șaramăt din Negoiești – Baia de Aramă s-au strâns peste 200 de persoane, cu pancarte, după ce,în prealabil, au mărșăluit prin sat și chiar au blocat drumul județean spre Baia de Aramă. Extrem de nervoși, oamenii au cerut dreptate, înapoierea copilului și demisia procurorului de caz.
Sute de oameni din Baia de Aramă și satele învecinate au dat dovadă de o solidaritate fără precedent și au organizat un protest spontan de amploare în fața casei familiei Vasile și Mariana Șaramăt din satul Negoiești, de unde vineri fetița de numai 8 ani, Sorina Săcărin, a fost ridicată cu forța, târâtă pe jos și urcată într-o dubă a poliției, ca urmare a unei cereri de executare a familiei venită din SUA pentru a o adopta. Imaginile cu Sorina târâtă pe jos de procuroarea craioveană venită cu mascații au făcut înconjurul țării și au provocat o revoltă fără precedent, atât în opinia publică, cât și în mediul on-line.
Șocați de scenele înfiorătoare din timpul executării, cetățenii din zonă au făcut un scandal monstru și pentru puțin timp chiar au blocat drumul județean. Forțe de poliție au venit la fața locului pentru a supraveghea mișcarea de protest și pentru a fluidiza traficul. Chiar dacă au trecut cu greu printre manifestanți șoferii au claxonat îndelung în semn de susținere a protestului. Oamenii erau înarmați cu pancarte și chiar vuvuzele și cereau demisia procurorului de caz, înapoierea Sorinei, precum și pedepsirea autorităților de la Protecția Copilului Mehedinți.
Protestul a început după amiază și a ținut până la miezul nopții, când oamenii s-au retras cu promisiunea că vor reveni în fiecare zi, până când Sorina se întoarce acasă. Oamenii au fost pașnici, dar protestul s-a transformat într-un scandal monstru, în timpul căruia oamenii s-au dovedit extrem de nervoși și de revoltați. Pe pancartele purtate scria „Copiii nu sunt de vânzare” sau „Nu distrugeți fericirea unui copil”. Cei mai mulți dintre protestatari acuzau faptul că tranzacția s-a făcut cu bani mulți și că, mai rău, fetița ar fi fost luată de familia adoptivă, un cuplu de români stabiliți în SUA, pentru organe. Protestatarii s-au oprit în fața casei de unde a fost ridicată fetița și au scandat simbolic că nu vor pleca până când nu se întoarce Sorina.
Asistenta maternală, „mami”, distrusă
În interiorul casei, soții Șarămăt priveau la televizor valul de știri despre propria lor poveste dureroasă și erau complet distruși. Dacă bărbatul era ceva mai rezistent la șocul prin care trecuse, soția sa, asistenta maternală Mariana Șaramăt, femeia care a crescut-o pe Sorina și căreia biata fetiță îi spunea „mami” era complet distrusă. Cu privirea pierdută și ochii în lacrimi, femeia ne-a spus că nu se poate împăca cu ideea că alături de ea nu mai este copila pe care a crescut-o cu multă dragoste. Cei doi soți au lansat acuzații de o gravitate maximă la reprezentanții DJASPC Mehedinți, despre care au spus că a forțat-o pe asistenta maternală să semneze că nu este de acord cu adopția copilei, că au amenințat-o că îi vor lua fata și o vor duce la Centrul de Plasament de unde venise, după care îi vor desface contractul de muncă. Mai mult, soții Șaramăt au mai acuzat faptul că reprezentantul DJASPC din Baia de Aramă și managerul de caz le-a cerut în mod repetat sume de bani cuprinse între 100 și 500 de lei și că ar fi fost complice cu americanii care au adoptat-o pe Sorina.
Copilul a spus că îi urăște pe părinții adoptivi
Documentul prin care s-a efectuat executarea silită este tulburător. Din contextul acestuia rezultă, printre altele, că înainte de executarea propriu-zisă, în prezența martorilor și a comisiei de anchetă socială, copilului i s-au pus câteva întrebări. Răspunsurile sunt tulburătoare, dar elocvente: Copila refuză categoric să plece din casa asistentei maternale și spune că îi urăște pe părinții adoptivi.
Întrebare: „În ce relații ești cu părinții adoptivi și ce reprezintă pentru tine?” Răspuns: „Îi urăsc și nu vreau să-i văd în fața mea că vor să mă ia e la mami și de la tati”;
Pasaj din procesul verbal de constatare
Cu toate acestea, dorința fetei a fost complet ignorată și a fost luată cu forța de la femeia care a crescut-o cu dragoste. Mariana Șaramăt a mai crescut o fetiță pe care ulterior cei doi soți au și adoptat-o și susține că și-ar fi dorit să o adopte și pe Sorina.
Managerul de caz, la un pas de a fi linșată
Imediat după miezul nopții, protestatarii au aflat că doamna care s-a ocupat de detaliile adopției, managerul de caz și reprezentantul DJASPC Mehedinți în zona Baia de Aramă, Violeta Morjan, se aflat la un chef, într-un restaurant din Brebina, un alt sat arondat orașului Baia de Aramă. Extrem de nervoși, oamenii au plecat spre localul respectiv și au înconjurat mașina în care se afla doamna respectivă. Timp de câteva ore, oamenii au blocat autoturismul și a fost nevoie de un cordon de polițiști și jandarmi care protejeze autoturismul în interiorul căruia se aflau Violeta Morjan și un bărbat, de furia protestatarilor. De frică, femeia s-a ghemuit pe bancheta din spate și a stat nemișcată. Într-un vacarm de nedescris, presărat cu înjurături și acuzații grave, oamenii au pus pe capota și parbrizul mașinii două pancarte pe care scria „Lăsați-o pe Sorina să decidă” și „Nu ne vindeți copiii României!”. Mai mult, într-un gest simbolic cu trimitere la o presupusă mită pentru adopția fetiței, protestatarii au aruncat pe capota mașinii bancnote de 1 leu. De asemenea, pe luneta din spate au scris cuvinte obscene.
Apar punctele de vedere oficiale
Între timp, pe Facebook, au apărut primele imagini cu fetița și noua ei familie care sugerau că aceasta s-ar fi integrat și ar fi trecut cu bine peste șocul suferit în timpul zilei.
- Cât despre procurorul care apare în imagini târând pe jos copila de numai 8 ani, Procurorul General a dispus cercetări. Într-un comunicat transmis presei, se arată următoarele: „Având în vedere aspectele semnalate de mass-media cu privire la conduita unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care ar fi bruscat o minoră cu ocazia efectuării unei percheziții, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele: Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus la data de 21 iunie 2019 efectuarea de verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind împrejurările și modalitatea în care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a exercitat supravegherea cercetării penale în cauza mediatizată, inclusiv în ceea ce privește coordonarea activității de efectuare a percheziției domiciliare din ziua de 21 iunie 2019. Controlul va fi efectuat de către procurori din cadrul Serviciul de Îndrumare și Control”.
- Și DJASPC Mehedinți face propriile precizări în cauză: „Referitor la informațiile apărute în spațiul public în data de 21.06.2019 D.G.A.S.P.C. Mehedinți face următoarele precizări pentru informarea populației: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți nu a fost informată cu privire la preluarea minorei din data de 21.06.2019, nefiind solicitată prezența unui reprezentant al instituției în cadrul acestei operațiuni. Arătăm că, prin Decizia Curții de Apel Craiova din data de 23.04.219 s-a încuviințat adopția la familia adoptatoare, aceștia devenind părinții minorei și singurii îndreptățiți să exercite drepturile și obligațiile părintești. Dorim să subliniem că D.G.A.S.P.C. Mehedinți a acordat o atenție deosebită acestui caz, acționând în mod diligent, raportat la circumstanțele cauzei și a întreprins toate măsurile legale ce se impuneau, în vederea preluării minorei, luând în considerare atât interesele, cât și drepturile și libertățile tuturor părților implicate, în special interesul superior al copilului. Conducerea D.G.A.S.P.C. Mehedinți”
Reamintim faptul că zeci de polițiști și mascați, însoțiți de un executor judecătoresc și un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova au descins vineri dimineața la domiciliul asistentei maternale cu un mandat de executare ce viza preluarea minorei și predarea ei către familia care a obținut adopția internațională.