MEHEDINŢIUL, PRINTRE CELE MAI SĂRACE JUDEŢE

Sunt statistici sumbre în ceea ce priveşte puterea de cumpărare la nivelul ţării, iar judeţul Mehedinţi se află sub medie. La polul opus se află bucureştenii, care îşi pot permite cheltuieli mult mai consistente.

Când vine vorba de puterea de cumpărare, România rămâne şi în acest an pe ultimele locuri. Se afla cu 60% sub media europeană,  potrivit unui studiu recent. Anul acesta în România, puterea de cumpărare pe cap de locuitor este în medie de 5.611 euro. Mai trist este faptul că diferenţele dintre bogaţi şi săraci se adâncesc. Bucureştenii îşi permit, de exemplu, cheltuieli de trei ori mai mari decât cei din Vaslui.

Locuitorii din Capitală au puterea de cumpărare cea mai mare, cu 80% peste media naţională. Bucureştenii au bani pentru cheltuieli şi economii de trei ori mai mulţi în comparaţie cu locuitorii din Vaslui. Iar dacă ne uităm la venituri, vedem că în Bucureşti, salariul mediu este de 4.100 de lei net, faţă de 2.670 de lei în Vaslui. Preţurile la mâncare şi utilităţi nu diferă însă prea mult.

Românii din vestul şi din centrul ţării au o putere de cumpărare peste medie, cei din Oltenia şi Moldova sunt la polul opus. Doar zona de nord-vest este chiar la mijloc. Judeţe ca Arad, Cluj şi Timiş sunt în top 10.