TROTINETELE ELECTRICE VOR FI ÎNMATRICULATE

Legea menită să impună înmatricularea vehiculelor  dotate cu un motor încorporat, care nu se pot deplasa pe un drum plan cu o viteză mai mare de 25 km/h, a fost publicată în Monitorul Oficial. Conform noii reglementări, trotinetele electrice ce au împânzit străzile se încadrează în această categorie.

Pe 20noiembrie a fost publicată Legea pentru completarea Ordonanței Guvernului privind omologarea, eliberarea cărții de identitate și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea comercializării, înmatriculării sau înregistrării acestora în România.

Modificările aduse actului normativ vin să definească vehiculele rutiere lente, putând fi astfel înmatriculate şi înregistrate de către Registrul Auto Român, în legislaţia naţională neexistând până la acest moment o procedură permisivă cum este în cazul altor ţări membre ale Uniunii Europene.

Cu toții cunoaștem că din categoria vehicule rutiere lente face parte o gamă variată de vehicule, care, în perioada sezonului cald, atunci când traficul este destul de aglomerat oferă soluţii ecologice, contribuind astfel la reducerea gradului de poluare. Aceste tipuri de vehicule lente și-au dovedit utilitatea atât pentru companiile private cât și pentru persoanele fizice care transportă mărfuri şi persoane în interiorul oraşelor, în zona industrială sau în zona montană, pe distanțe scurte.

Conform prevederilor actului normativ, aceste vehicule lente pot fi comercializate, înmatriculate sau înregistrate în România numai după omologarea și certificarea autenticității acestora de către Registrul Auto Român, la fel ca toate celelalte vehicule. Ca măsură de excepție, s-a stabilit că vehiculele lente nu se mai supun regulilor privind omologarea dacă au fost deja înmatriculate într-un stat membru al Uniunii Europene.