STIMULENT DE RISC PENTRU PROFESORI

Proiectul de lege, prin care profesorii urmează să primească un supliment de bani, în contextul pandemiei de coronavirus, a fost votat de către Senat.

Proiectul prevede ca toate cadrele didactice, dar și personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din învățământul de stat să primească un stimulent de risc în cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1500 de lei lunar acordat pe toată durata stării de alertă și a stării de urgență, pentru implicarea și expunerea în fața riscului răspândirii coronavirusului SARS-COV 2.

Votul final va fi în plenul Camerei Deputaților, miercuri. Ideea aparține parlamentarilor PSD, dar Guvernul Orban spune că nu susține un astfel de proiect. Schimbarea propusă de PSD duce la o majorare a salariilor cadrelor didactice din acest an și nu din 2021, așa cum propuse Guvernul în ordonanța de urgență. Inițiativa a fost semnată, printre alții, de secretarul general al PSD, Paul Stănescu, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, dar și de senatorul Robert Cazanciuc.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 se află în procedura de urgență în Parlament și urmează să fie votat într-un plen reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

Premierul Ludovic Orban a declarat că amendamentele adoptate la ordonanța de rectificare bugetară provoacă o creștere a cheltuielilor publice cu 1,7% din PIB pe anul 2020 și cu 4,8% din PIB pe anul 2021.