PRIMARUL DIN BAIA DE ARAMĂ INTRĂ LA PUȘCĂRIE

Rafael Dunărințu, celebrul primar PSD al orașului Baia de Aramă a ajuns, astăzi, la închisoare,după un proces complicat ce a durat doi ani și jumătate. Tribunalul Mehedinți l-a condamnat pe primarul PSD la patru ani de închisoare, pe data de 7 noiembrie 2017, alături de alte patru persoane, într-un dosar instrumentat de ofițerii Serviciului Anticorupție Mehedinți, pentru un adevărat jaf forestier. Împreună cu alți patru prieteni, angajați ai firmei proprii, TRANS EXFOR SRL, primarul din Baia de Aramă a defrișat o pădure și a vândut ilegal 345 de metri cubi de lemn, chiar prin intermediul firmei controlate de el, prin interpuși. Nemulțumiți de sentința primită, Dunărinți Ionel Rafael și prietenii săi Semen Nicolae Lucian, Jugănaru Petruș-Sorinel, Butaru Cristian și Butaru Sorin-Vasile au  făcut apel la Curtea de Apel Craiova, unde procesul a început pe data de 2 mai 2018. După 16 termene de judecată și o amânare a pronunțării, pe 18 iunie 2019, Curtea de Apel Craiova a dat verdictul: 3 ani și patru luni de închisoare cu executare pentru primarul Rafael Dunărințu. În cursul zilei de azi, deja fostul primar a fost încarcerat la Penitenciarul Drobeta Turnu Severin. Dintre ceilalți inculpați din dosar, doar unul a fost condamnat la închisoare cu executare, ceilalți doi primind cu suspendare.

„La data 14.09.2013, numitul a dispus ca firma la care fusese administrator cu puteri depline din anul 2004, de la înfiinţare, şi până în 2012, când devenise primar al oraşului, să taie ilegal, fără autorizaţie de exploatare emisă de Ocolul Silvic, arborii din pădurea publică a oraşului respectiv, rezultând un volum de 344,96 mc material lemnos, în valoare de 39.108,45 lei. Lemnul a fost comercializat ulterior către o altă societate comercială, în baza unor avize de însoţire a mărfii false în privinţa sortimentelor de lemn. (…) Terenul pe care s-a realizat defrişarea se află în intravilanul oraşului şi era încadrat în categoria de folosinţă ,,teren forestier”, fiind supus respectării regimului silvic. Ca motivaţie infracţională se reţine faptul că primarul dorea demararea unor proiecte de amenajare pe acel teren a unui cartier de locuinţe sociale sau, după caz, a unui patinoar, parc sau a unei pârtii de schi”, motiva, inițial, Direcția Generală Anticorupție.

Magistrații au mai dispus ca și persoană juridică, SC TRANS EXFOR S.R.L, să fie pedepsită cu 20.000 lei amendă penală plus pedeapsa complementară a afișării hotărârii de condamnare pe o perioadă de două luni la sediul societății. Totodată instanța obligă, în solidar, toți inculpaţii, inclusiv persoana juridică SC TRANS EXFOR S.R.L., la plata sumei de 39.108,45 lei. Ca și istoric al dosarului, Poliţia din Mehedinţi a demarat cercetările din 2013, dar până în primăvara anului 2016 nu a reuşit să soluţioneze cazul, dosarul fiind plimbat de la un ofiţer la altul. În data de 10 mai 2016, dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, care a dispus ca cercetările să fie efectuate de ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Mehedinţi.La data de 4 octombrie 2016 s-au finalizat cercetările, iar procurorul a emis rechizitoriul şi a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului.

Condamnă inculpatul Dunărinţu Ionel Rafael, domiciliat în oraşul Baia de Aramă, (…), la pedeapsa de 3(trei) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la infracţiunea de tăiere de arbori din fondul forestier naţional. (…) interzice inculpatului exercitarea drepturilor (…) pe o perioadă de 5 ani – pedeapsă complementară. (…) Condamnă inculpatul Dunărinţu Ionel Rafael, la pedeapsa de 3(trei) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de furt de arbori din fondul forestier naţional. (…) Contopeşte pedepsele principale aplicate prin prezenta sentinţă, iar inculpatul Dunărinţu Ionel Rafael va executa în regim de detenţie pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare”, așa suna sențința pronunțată, în primă instanță, de Tribunalul Mehedinți.

Primarul Dunărințu  nu este, însă, la singurul și nici la primul dosar penal. A mai fost trimis în judecată ,sub control judiciar de procurorii DNA pentru fraude cu fonduri europene. Primarul Rafael Dunărințu a mai fost bănuit că a gonit cu mașina după o tânără care i-ar fi făcut poze gol, cu telefonul mobil. Fata, o frumoasă brunetă din Gorj, s-a urcat în mașina ei și a demarat în trombă, iar primarul s-ar fi luat după ea cu mașina să o convingă să șteargă poza sau pozele din telefonul ei mobil. Numai că la un moment dat, urmărirea s-a soldat tragic. Fata a pierdut controlul volanului și s-a răsturnat cu mașina. A ajuns și martor în dosarul ,,Prostituate pentru Vipuri” , dosar instrumentat de DIICOT Mehedinți.