Piesa lunii la Muzeul Regiunii Porților de Fier – Planul Parcului Arheologic Alexandru Bărcăcilă

PLANUL PARCULUI ARHEOLOGIC DE LA TURNU SEVERIN ANUL 1926

Eforturile profesorului Alexandru Bărcăcilă debutează chiar din anul 1912, când este numit profesor de limbi clasice al Liceului Traian. La scurt timp, în mai 1912, înființa în cadrul liceului un mic muzeu, al cărui patrimoniu avea să se dezvolte constant, grație cercetărilor efectuate de Alexandru Bărcăcilă, fie în Turnu Severin, fie în alte situri din județul Mehedinți: Ostrovul Corbului, Insula Banului, Ostrovul Mare, Coșuștea-Crivelnic etc.

În afara preocupărilor legate de arheologie, profesorul Alexandru Bărcăcilă a fost și un apărător al integrității monumentelor romane și medievale de la Turnu Severin, adresând numeroase petiții autorităților vremii, în care solicita delimitarea unor zone de protecție a monumentelor situate în curtea Internatului Liceului Traian.

În luna martie a anului 1926, printr-o Lege pentru cauză de interes cultural, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 67/1926, erau stabilite terenurile ce urmau a fi expropriate pentru protecția castrului roman de la Drobeta.

Alexandru Bărcăcilă elabora un plan cu amplasarea acestor terenuri în raport cu ruinele romane din parcul arheologic de la Turnu Severin, care face parte din colecția Documente a Muzeului Regiunii Porților de Fier