PETARDELE, LA CONTROL

Ca în fiecare an, în piețe, au apărut vânzătorii de petarde și artificii, care sunt interzise prin lege. Atât Inspectoratul Teritorial de Muncă Mehedinţi, cât și polițiștii mehedințeni au început controalele activităţilor cu articole pirotehnice. Campania naţională se desfăşoară în perioada 02.12.2019 – 08.01.2020.

Această acţiune este motivată, pe de o parte, de evenimente grave petrecute în anii anteriori, în tară şi străinătate, soldate cu explozii şi incendii de mari proporţii la depozitele de articole pirotehnice, ce au provocat mari pagube materiale şi chiar umane, repercusiunile făcându-se resimţite pe o suprafaţă considerabilă în jurul acestor depozite, iar pe de altă parte, de faptul că în perioada sărbătorilor se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de către copii sub vârsta de 18 ani“, se arată într-un comunicat de presă al ITM Mehedinți.

Acţiunea constă în efectuarea de controale tematice la operatori economici autorizaţi – de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Mehedinţi şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mehedinţi – în temeiul Legii nr. 126/1995, republicată, şi care desfăşoară operaţiuni cu articole pirotehnice pe raza judeţului Mehedinţi, respectiv comercializarea articolelor pirotehnice din categoria 1. Din verificările efectuate până în prezent a rezultat faptul că operatorii economici controlaţi păstrează condiţiile iniţiale de autorizare şi respectă prevederile legale în domeniu. Articolele pirotehnice comercializate sunt etichetate conform legii şi au aplicate instrucţiuni de utilizare în limba română. Pentru deficienţele constate la un angajator economic controlat a fost aplicată o sancţiune contravenţională“, se mai arată în același comunicat.