PE 24 IUNIE SĂRBĂTORIM SÂNZIENELE SAU DRĂGAICA

În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica , chiar dacă, ea la bază, este o sărbătoare religioasă, sărbătorită de toți creștinii ortodocși.

Sărbătoarea Sânzienelor mai este denumită în popor și “Amuțitul cucului”. Această pasăre cântă doar trei luni pe an, de la echinocțiu de primăvară (în jurul datei de 21 martie) până la solstițiul de vară (în jur de 21 – 22 iunie) sau de Sânziene, pe 24 iunie. Se spune în popor că, dacă cucul încetează să cânte înainte de Sânziene, înseamnă că vara va fi secetoasă.

Numele de Sânziene provine de la zeița romană Santa Diana, cea care era patroana pădurilor și vânătorilor. Însă, contrar acestei denumiri, Sânzienele sunt cunoscute și sub denumirea de Drăgaicele (Drăgaica), Zânele, Frumoasele. În Ardeal sărbătoarea este denumită Sânziene, în timp ce în Muntenia și Oltenia, sărbătoarea se numește Drăgaică.

SURSĂ YOUTUBE

Sânzienele se sărbătoresc pe data de 24 iunie, atunci când, în noaptea de 23 spre 24 iunie, se deschid cerurile și Sânzienele încep să danseze. Semnificația sărbătorii de Sânziene este asociată cu cea a iubirii și fertilității. Tot pe 24 iunie în calendar ortodox 2020, biserica ortodoxă sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

sursă YOUTUBE

Ce nu ai voie să faci de Sânziene!

Se spune că dacă oamenii nu sărbătoresc așa cum se cuvine sărbătoarea, Sânzienele se supără și devine surate bune cu ielele sau Rusaliile. Ele se răzbună pe femei și li se va poci gura, iar bărbații vor suferi pedepse îngrozitoare. În această zi nu se fac treburi în casă, nu se spală, nu se coase, nu se mătură. Cine face asta poate muri fulgerat.