CENTRUL NAȚIONAL DE MANAGEMENT AL APEI GRELE, ÎNTRE DORINȚĂ ȘI REALITATE

Funcționează și nu prea! La doar câteva luni de la înființare, CENTRUL NAȚIONAL DE MANAGEMENT AL APEI GRELE din Mehedinți strârnește vii controverse în spațiul public. De la modul de angajare al celor care își desfășoară activitatea la entitatea nou înființată, până la lacunele din legea de înființare: toate au fost puse pe tapet în cadrul ședinței de dialog social. Asta: pentru că, la CNMAG, lucrurile nu decurg așa cum ar trebui. Cel puțin așa susțin specialiștii.

A trecut abia jumătate de an de la înființarea Centrului National de Management al apei grele din Mehedinți, iar primele probleme încep să iasă la suprafață. Gestionarea modului de conservare a apei grele, angajările făcute aici, lacunele din legea de înființare, dar și nemulțumirea din partea foștilor salariați ai ROMAG PROD, cărora le-a fost promis că vor fi încadrați pe noi posturi la CNMAG, sunt câteva dintre problemele de la centrul nou înființat.

Pentru ca apele să se liniștească la Centrul Național de Management al apei grele și să fie găsită o soluție, prefectul judetului, Nicolae Draghiea, i-a convocat la masa discuțiilor pe toți factorii responsabili. Cu toate acestea, problemele de aici par să fie departe de resposabilitatea autorităților din Mehedinți. O posibilă soluționare a conflictului stă în pixul guvernanților.

Miezul conflictului porneste de la faptul că, în actul de înființare al CNMAG, era prevazută o organigramă cu 80 de posturi, însă nu se facea specificația de unde trebuie angajat personalul. Cu toate acestea, cu doar câteva luni înaintea emiterii acestui act de înființare, mai precis în nota de fundamentare a înființării Centrului de Management, se specifică clar faptul că personalul va fi recrutat din fosta uzină de apă grea. De aici și nemulțumirea celor care au lucrat la fostul ROMAG PROD.

Centrul Naţional de Management al Apei Grele a fost înfiinţat prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 29/2017 din 3 septembrie 2017, dar a durat foarte mult obţinerea tuturor avizelor de la ministerele de resort pentru aprobarea finanţării activităţii.  La fostul combinat de apă grea se află în stoc aproape 2.000 tone de apă grea, în valoare de 1,3 miliarde euro.

Noua structură ar fi trebuit să preia, până în acest moment, în depozit, cantităţile de apă grea produse şi aflate în proprietatea RAAN, cel putin teoretic. Practic, nici până acum acest lucru nu s-a realizat, căci pentru demararea acestui procedeu, este nevoie de aportul foștilor salariați de la ROMAG PROD, care, însă, nu au fost cooptați în activitatea centrului recent înființat. Până la punerea în practică a acestui demers, apa grea riscă să se degradeze.