PACIENȚII ASIMPTOMATICI, TRATAȚI DE MEDICUL DE FAMILIE

Se schimbă radical modul în care sunt trataţi bolnavii de coronavirus. Pacienţii asimptomatici vor fi evaluaţi la domiciliu, iar cei cu simptome uşoare vor primi tratament şi vor fi trimişi acasă, sub supravegherea medicilor de familie. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii.

Pacienții Covid-19 cu simptome ușoare ar putea fi trimiși să se trateze acasă. Măsura vine în contextul în care, în ultimele săptămâni, în spitalele din țară, s-a produs o supraaglomerare, iar asta ar putea duce la eliberarea spitalelor COVID supraaglomerate. Până acum legea prevedea ca toate persoanele confirmate cu COVID-19 să se prezinte la spital unde să fie internate minimum 48 de ore pentru evaluare.

“Asimptomaticii vor fi evaluaţi la domiciliu şi programaţi pentru investigaţiile paraclinice. Simptomaticii cu comorbidităţi vor rămâne cu internare, în continuare, după evaluare. Simptomaticii fără comorbidităţi vor primi un tratament, vor fi evaluaţi şi vor merge la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie.”, spune Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.

În cele mai multe ţări europene medicii de familie au fost absolut protejaţi de Covid, consultaţiile s-au oferit doar telefonic.
Totodată, Ludovic Orban a anunțat că se vor acorda bani în plus pentru medicii de familie care vor îngriji pacienți infectați cu COVID-19 și care nu necesită spitalizare sau nu vor putea, din păcate, fi internați.