CONDAMNAȚII PENTRU CORUPȚIE NU MAI PRIMESC PENSIE SPECIALĂ

Pensia specială, interzisă pentru cei condamnaţi pentru corupţie! Parlamentarii au votat un proiect de lege, care prevede ca orice beneficiar de pensie specială să îşi piardă acest drept, dacă este condamnat pentru fapte de corupţie. În prezent, sancţiunea se aplică doar parlamentarilor, magistraţilor şi aleşilor locali, însă aceasta va fi extinsă şi pentru grefieri, militari, poliţişti, judecători ai Curţii Constituţionale sau diplomaţi.
Potrivit propunerii legislative care a primit votul decisiv al deputaţilor, dreptul la pensia specială se va pierde ca urmare a unei condamnări definitive pentru o faptă de corupţie, indiferent câţi ani ar fi trecut de la momentul când s-a ispăşit pedeapsa. Concret, e vorba de infracţiunile de luare şi dare de mită şi trafic de influenţă. Condiţia esenţială e ca fapta să fi fost comisă în calitatea pentru care persoana beneficiază/ar putea beneficia de pensie de serviciu.

“Prin adoptarea acestei iniţiative legislative nu va mai exista o inechitate între beneficiarii pensiilor de serviciu sau aşa-numitele pensii speciale pentru diferitele categorii profesionale; condiţiile de acordare a acestor pensii de serviciu trebuie să fie la fel”, scrie în nota de fundamentare care a însoţit proiectul de lege în Parlament.

Pentru a intra în vigoare, propunerea legislativă mai are nevoie de semnătura preşedintelui Klaus Iohannis şi publicarea în Monitorul Oficial.