MOMENT SOLEMN LA PORȚILE SEVERINULUI

Momente solemne și, totodată, emoționante, în această dimineață, la Monumentul Eroilor de la intrarea în  Severin, la locul numit Podul Topolniței.

Prefectul județului Mehedinți și mai mulți veterani de război și ofițeri în rezervă au depus coroane de flori la monumentul dedicat eroilor români, militari și simpli cetățeni ai Severinului care, la 26 august 1944 au ținut piept cu curaj și determinare unei armate extrem de bine dotate și experimentate precum cea germană, care dorea să ocupe Severinul.

Cu jertfe imense și cu mult sânge vărsat, hitleriștii au fost opriți la Porțile Severinului și întorși din drum. În amintirea acelor momente glorioase, imediat după sensul giratoriu de azi, pe partea dreaptă cum intri în oraș, în anul 1964 a fost construit un monument.

Chiar dacă o perioadă, atât monumentul, cât și jerfele eroilor severineni au fost uitate, astăzi prefectul Nicolae Drăghiea și reprezentanți ai Primăriei Severin, în compania unor lideri ai veteranilor de  război și ai rezerviștilor militari au depus coroane de flori. A avut loc și o slujbă de pomenire a eroilor căzuți.Într-un discurs emoționant, prefectul de Mehedinți a amintit că acestui monument ar trebui să i se acorde o mai mare grijă și respect și că nimeni nu are voie să își uite eroii.Totuși, de departe, cel mai emoționat moment a fost discursul rostit cu lacrimi în ochi de un veteran de război, care a participat și a trăit pe viu bătălia de la porțile Severinului. Cu multă emoție, bătrânul a povestit amploarea acelor momente istorice.

Din păcate, situația juridică destul de delicată a terenului pe care se află amplasat monumentul a contribuit la degradarea și, în mare parte, uitarea lui. Municipalitatea și Cultul Eroilor fac eforturi pentru a restabili normalitatea.Bătălia, de pe aceste locuri, a fost imortalizată în celebrul roman al scriitorului severinean Ion Grecea, „La porțile Severinului”.

La 26 august 1944, pe fondul frământărilor generate de momentul istoric 23 august 1944, militarii români împreună cu severinenii au pus la respect, cu prețul jertfei supreme două divizii germane care voiau să ocupe orașul.