CRESC PENSIILE DE LA 1 SEPTEMBRIE

Crește punctul de pensie de la 1 septembrie 2019! Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Muncii, care, de altfel, a precizat că vor avea loc mai multe modificări la Legea pensiilor.  De asemenea,  vor avea loc mai multe creșteri etapizate ale punctului de pensie în următorii ani.

Din anul 2022, valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Majorarea pensiilor pentru luna septembrie este deja calculată.

Majorarea pensiilor pentru luna septembrie este deja calculată, deja tot ce înseamnă fluturaș de pensii este tipărit și deja săptămâna viitoare vom face către Poștă Română primele plăți, pentru că începând din data de 1 septembrie noile valori și noile cuantumuri ale pensiilor să fie deja plătite. Am tipărit (fluturașii n.r.) și pentru indemnizația minima.

Noi suntem pregătiți cu orice variantă. Ați văzut când am anticipat că vom avea atac la Curtea Constituțională la Legea pensiilor și eram în pericol să nu majoram pensiile de la 1 septembrie, am prevăzut în OUG 114 aceste măsuri, aceste noi valori, pentru a putea să le prindem și în Legea bugetului, a precizat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Legea pensiilor 2019 aduce, însă, mai multe modificari, care vor intra în vigoare precum:

1. Studiile de masterat și doctorat se vor fi luate în calcul la vechimea necesară pensionării;

2. Toate pensiile se recalculează după noua lege a pensiilor;

3. Pensia minimă se va plăti celor cu minimum 15 ani de cotizare la sistemul public de pensii; 4. Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil.

4. Din 2021 se va schimba formula de calcul a pensiei. Cuantumul pensiei se calculează prin înmulțirea numărului total de puncte cu valoarea punctului de referință. La intrarea în vigoare a legii, adică în 2021, punctul de referință va fi 75 de lei.

5. De altfel, noua lege permite ”cumpărarea” de vechime. Nu se pot depăși 5 ani în total, dar se vor putea plăti perioade diferite. 

6.O alta prevedere a actulului normativ este eliminarea pensionarii anticipate fără penalizare.

De altfel, unul dintre punctele contestate ale noii legi este acela potrivit căruia nu se iau în calcul la vechime perioadele în care angajatorii nu virează contribuțiile sociale.