MERSUL CU CRĂCIUNUL ŞI BOBOTEAZA, PERMISE

Activitatea religioasă de anul acesta este permisă în limita respectării măsurilor restrictive în vigoare. Așadar, severinenii vor putea participa la slujbe și îi vor primi în case pe preoții ce le vor călca  pragul în Ajunul Crăciunului și de Bobotează.

În documentul emis de către secretariatul de stat pentru culte sunt bine detaliate și explicate regulile în ceea ce privește viața religioasă în perioada sărbătorilor de iarnă de anul acesta. Este prevăzut faptul că slujbele particulare ce presupun deplasarea preotului la domiciliul credincioșilor care solicită acest lucru, dar și mersul cu icoana și Boboteaza, se pot desfășura cât timp se respectă măsurile igienico-sanitare și de distanțare socială.

Conform ratei mici de incidență  la nivelul județului Mehedinți, este permisă activitatea religioasă în limita respectării măsurilor restrictive în vigoare.

Umblatul cu icoana este vestirea unei mari bucurii, fie a Nașterii Domnului, când întreaga făptură văzută și cea nevăzuta se pregătește de sărbătoarea Întrupării Fiului lui Dumnezeu, fie a Botezului Mântuitorului, când apele se sfințesc și întreaga natură se înnoiește.

Din punct de vedere liturgic, putem spune că această tradiție, a umblatului cu icoana, este un fel de slujbă în afara zidurilor bisericii. Este o slujbă săvârșită pe ulițe și pe străduțe, prin curți și prin case, pe la ferestre și pe la uși. Părintele se străduiește să anunțe în tot locul și pe tot omul o mare veste: Dumnezeu se face om, rămânând însă Dumnezeu!