Cum va fi vremea de Crăciun și de Revelion?

La începutul prognozei vremea va fi caldă, cu temperaturi de până la 9 grade Celsius, ca mai apoi acestea să ajungă la 4 grade Celsius, între 16-20 decembrie. Temperaturile nocturne vor fi cuprinse în medie între -1 şi 1 grad Celsius, iar între 23-27 decembrie vor ajunge la -3 grade Celsius.

Precipitaţiile, slabe cantitativ, vor fi posibile în intervalul 20-27 decembrie, dar burniţă şi ploi slabe pot apărea, trecător, şi în prima săptamnână a prognozei.

Potrivit ANM, în perioada 14-20 decembrie vor fi foarte multe precipitații abundente, mai ales în zonele de sud-vest! Meteorologii susțin că va veni o răcire treptată, iar între 17 și 20 decembrie, valorile termice se vor apropia de normalul perioadei. Astfel că pentru săptămâna care urmează valorile termice maxime se vor încadra între 4 și 5 grade Celsius, iar valorile termice minime vor coborî până la -3, -2 grade!

„A fost un an al recordurilor, din punct de vedere al evoluției regimului de temperaturi în fiecare lună. Din cele 11 luni, înregistrăm abateri termice pozitive în zece luni. Excepție face luna mai, cu abatere termică negativă, de -1,6 grade Celsius, față de normalul climatologic al unei luni mai în țara noastră. În restul lunilor înregistrăm abateri mai mari cu 0,3 până la 3,9 grade Celsius, într-o lună de iarnă – februarie 2020 – și încheiem cu o toamnă 2020 – a treia toamnă cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice din țara noastră. Septembrie, octombrie au avut abateri mai mari de 2 grade Celsius, iar noiembrie a avut abateri de 0,4 grade Celsius”, a detaliat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, la Digi24.

„Este posibil ca și decembrie, așa cum arată estimările la acest moment să fie o lună mai caldă decât în mod obișnuit, luând în considerare faptul că, așa cum arată informațiile la acest moment, putem să contăm pe temperaturi peste mediile climatologice ale fiecărei săptămâni în aproape toată țara, cu cele mai mari abateri în special în partea de sud, în partea de vest, nord-vest a țării și vorbim de săptămâna 7-14 decembrie, care anticipează abateri termice mai mari de 3,5 grade Celsius față de normalul acestei săptămâni. Acest lucru pare să fie semnalul până în jurul datei de 28 decembrie”, a completat directorul ANM, la Digi24.

2020 urmează să fie al doilea cel mai cald an înregistrat vreodată, estimează Organizația Mondială de Meteorologie. Anul a fost caracterizat de valuri de căldură, secete, incendii și de cel mai activ sezon al uraganelor din Atlantic

Alimentate de caniculă, incendiile au mistuit zone întinse din Australia, Statele Unite și Siberia, în timp ce temperatura apei mării a crescut la niveluri record.

Vremea de Crăciun în Oltenia

Primele două zile vor caracteriza o vreme caldă, cu o medie regională a maximelor de 7…9 grade, urmând ca în perioada 16-20 decembrie aceasta să scadă spre valori în jurul a 4 grade, în timp ce cea de a doua săptămână va fi caracterizată de temperaturi diurne medii, relativ constante, în jurul a 5…6 grade. Regimul termic nocturn nu va avea variaţii semnificative, astfel minimele vor fi cuprinse în medie între -1 şi 1 grad (peste normele climatologice), cu posibilitatea unor valori mai scăzute (şi sub -3 grade) în nopţile din perioada 23-27 decembrie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, slabe cantitativ, va fi în creştere în intervalul 20-27 decembrie, dar burniţă şi ploi slabe se pot semnala, trecător, şi în prima săptamnână de prognoză.