MANUELA PRAJEA, PROFESOR ÎN AMERICA

Unul dintre cei mai titrați profesori de matematică din România, mehedințeanca Manuela Prajea, a ales să emigreze în Statele Unite ale Americii. Valoarea inestimabilă a acestui dascăl a fost prea puțin apreciată la Colegiul Național Traian, dar va fi apreciată de americanii de la un liceu din Carolina de Nord.

România își pierde, una câte una, valorile inestimabile și mințile strălucite. Cei mai capabili și mai inteligenți dintre români pleacă spre lumea civilizată, unde valoarea le este cu adevărat apreciată. Profesorul doctor Manuela Prajea, unul dintre cei mai strălucitori profesori de matematică din România și chiar din lume, nu va mai preda la Colegiul Național „Traian” din Drobeta Turnu Severin, ci la un liceu de prestigiu din Statele Unite ale Americii. De la jumătatea lunii august, profesoara care a uimit România și care a ajuns printre finaliștii celui mai prestigios concurs din lume, un fel de Nobel pentru Educație, nu va mai preda elevilor ei dragi de la prestigiosul colegiu din Severinul natal, ci la un liceu din Carolina de Nord, SUA. Spune că i-a fost greu să plece din România, dar a făcut-o pentru că aici a fost umilită și nu i s-a apreciat valoarea. Mărturia distinsei profesoare este tulburătoare.

Manuela Prajea se află acum la Centrul NASA pentru Educație din SUA și a intrat în procesul de acomodare cu viitoarea experiență educațională din Lumea Liberă. Pentru a ajunge în SUA, Manuela Prajea a aplicat în programul „Tech for the USA”, care se desfășoară pe o perioadă de maxim 5 ani în sistemul educațional american și, începând cu data de 13 august, va preda la un liceu din Carolina de Nord.

Manuela Prajea a încercat să aplice și în România, la etapa de detașare, dar a primit cu întârziere o recomandare de la conducerea Colegiului Traian și în care performanțele înregistrate cu copiii la olimpiadele internaționale de matematică au fost catalogate ca vizite de însoțire a copiilor. Mai mult, a fost târâtă într-un poces de actuala conducere a Colegiului Național „Traian” pentru îndrăzneala de a semnala presei posibile disfuncționalități în procesul transferărilor de elevi. În anul 2016, Manuela Prajea a fost selecționată din peste 8.000 de nominalizări din 148 de țări și a fost inclusă în topul primilor 50 de profesori de excepție din lume, Global Teacher Prize.