MAI PUȚINE ORE, LA ȘCOALĂ?

Noua lege a Educaţiei, care prevede reducerea orelor pentru elevi, produce adevărate controverse în sistem. Pe de o parte, elevii vor fi bulversați, pentru că vor fi nevoiți să învețe mai multă materie, într-un timp mai scurt, iar pe de altă parte, mulți dascăli și-ar putea pierde locul de muncă.

Modificarea legii Educației, privind schimbarea planurilor cadru la învățământ și stabilirea unui număr mediu de ore pe ciclu de învățământ, creează probleme în sistemul de învățământ. Astfel, la gimnaziu, numărul orelor se va diminua la 25.
Dacă sindicaliștii sunt revoltați de modificările aduse, există și cadre didactice care le susțin.

Noile modificări legislative din Educaţie vor avea un dublu impact.Reducerea numărului de ore va duce cu siguranță la un val de disponibilizări în rândul cadrelor didactice. Pe de altă parte, programa şcolară nu este modificată şi ceea ce învaţă elevii în șase ore trebuie s-o facă în cinci. Modificările aduse legii Educației au fost promulgate de preşedintele Klaus Iohannis. Conform proiectului, elevii din clasele I-IV vor sta la şcoală 20 de ore pe săptămână, faţă de 22, cât era până acum; elevii de la gimnaziu nu vor mai face 34 de ore, ci 25, iar cei de la liceu vor avea 30 de ore. Măsura va aduce, însă, disponibilizări masive în sistem.