GUVERNUL NU MAI DĂ BANI PENTRU RECHIZITE

Proiectul voucherelor pentru elevi, conform căruia fiecare elev din ciclul primar si gimnazial ar fi urmat să primească vouchere de 250 de lei de la stat pentru rechizite, a fost retras din dezbatere publică.

Programul “Merg la scoala” fusese anuntat în luna februarie, la aprobarea în Parlament a bugetului Educației. Acum, Ministerul Educației a retras de pe site proiectul, în urma apariției proiectului de rectificare bugetară, care prevede tăierea de bani de la Educație. La vremea respectivă, Guvernul a mizat pe faptul că a majorat bugetul Ministerului Educației cu 47% față de execuția bugetară din 2018.

Acum, însă, odată anunțat proiectul de rectificare bugetară, care prevede ca, peste un miliard de lei va fi luat de la Educație, nu vor mai fi acordați elevilor banii pentru rechizite. Dacă proiectul ar fi fost adoptat, tichetele ar fi trebuit să fie emise în octombrie-noiembrie 2019 și să poată fi folosite până pe 12 iunie 2020. În 2016 au fost introduse tichetele la grădiniță  privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate. Se acordă 50 de lei pe lună, pentru o frecvență mai mare de 50% a prezenței. Numărul estimat de beneficiari ai tichetelor este de 40.000 de copii. Din fonduri europene, acești copii au primit și pachete de rechizite, în valoare de 40 lei/copil.

România mai are, în derulare, un program de rechizite școlare despre care Curtea de Conturi a relatat că nu au fost făcute studii de impact privind eficiența sa, și că, în multe scoli, au fost cumpărate prea multe rechizite, acestea rămânând în stocuri, nefolosite.