FURTUL IDENTITĂȚII PE FACEBOOK, PEDEPSIT PRIN LEGE

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, recent, că oricine, care creează un cont de Facebook pe numele altcuiva, comite o infracțiune. Fapta constituie furtul identității și va fi pedepsită conform Codului penal în vigoare. 

Fapta de a deschide și utiliza un cont pe o rețea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane și introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întrunește două dintre cerințele esențiale ale infracțiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal.

Codul penal valabil prevede la art. 25 că fapta de a introduce, modifica sau șterge, fără drept, date informatice ori de a restricționa, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecințe juridice, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani.
Odată cu finalizarea motivării hotărârii, aceasta se va publica în Monitorul Oficial și va deveni obligatorie pentru toate instanțele judecătorești din România.