DISCRIMINAREA MINORITĂŢILOR, PEDEPSITĂ PRIN LEGE?

Ministerul Justiţiei a pus, în dezbatere publică, un proiect de lege, care vizează completarea articolului din Codul penal, referitor la instigarea la violenţă, ură sau discriminare. Modificarea ar fi necesară ca urmare a deficienţelor constatate în transpunerea unei decizii europene în legislaţia naţională.

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege care vizează completarea articolului din Codul penal referitor la instigarea la violenţă, ură sau discriminare. Comisia Europeană a transmis autorităţilor române o scrisoare de punere în întârziere prin care comunică faptul că, după examinarea măsurilor de transpunere, consideră că România nu şi-a îndeplinit obligaţiile care îi revin.

Astfel, articolul 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal va fi completat, introducându-se în cuprinsul său atât prevederea expresă ca subiect pasiv al infracţiunii de incitare la ură sau discriminare a oricărei persoane care face parte dintr-o anumită categorie, cât şi referirea expresă la incitarea publică la violenţă ca modalitate de comitere a faptei.