COVID AFECTEAZĂ SISTEMUL NERVOS

În urma studiilor efectuate, există din ce în ce mai multe raportări care sugerează că SARS CoV2 afectează sistemul nervos, conform medicilor neurologi. Cei care au contactat virusul sunt afectați și la nivel psihologic, potrivit specialiștilor în domeniu.

O serie de manifestări neurologice asociate cu SARS CoV-2 a fost sesizata în urma afectării sistemului nervos central, cât și a sistemului nervos periferic. Cefalee, amețeli, mialgii, encefalita, mielita, accident vascular cerebral sau modificarea stării de conștiență sunt doar câteva dintre problemele cauzate de virus. Rar au fost însă raportate manifestări neurologice grave la pacienții cu formă ușoară de boală. Cele mai severe complicații neurologice apar la pacienții cu formă severă de boală, iar în acest caz sunt asociate cu o mortalitate ridicată.

Complicațiile neurologice severe pot determina dizabilitate severă și pacienții pot rămâne cu afectare funcțională neurologică pentru tot restul vieții. Și la nivel psihologic, pacienții Covid pot rămâne cu anumite afecțiuni. Anxietatea, depresia și insomnia sunt cel mai frecvent întâlnite în rândul pacienţilor care s-au vindecat. Toate aceste tulburări pot fi depășite însă cu ajutor specializat, prin terapie.

Specialişti din domeniul sănătăţii mentale care nu au participat în mod direct la acest studiu afirmă că descoperirile făcute se adaugă pe lista tot mai mare de dovezi care arată că maladia Covid-19 poate să afecteze creierul şi mintea umană, crescând riscul de apariţie a unei game largi de boli de natură psihică.