ANALIZELE MEDICALE, UN LUX?

Efectuarea analizelor nu reprezintă o prioritate pentru toți românii, mulți dintre aceștia ajungând la medic atunci când au deja o problemă de sănătate. Unul dintre impedimente ar fi faptul că statul nu alocă suficienți bani prevenirii bolilor, iar amânarea programărilor se face de la o lună la alta.

Românii recunosc că ajung la medic doar după ce se îmbolnăvesc. Nu sunt educați să facă altfel. În același timp, eterna lipsă a banilor din Sănătate îi descurajează. Doar 1,4% din bugetul domeniului reprezintă cheltuieli pentru măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor.

Opt euro, atât plătește România pentru fiecare cetățean pentru prevenirea bolilor. O sumă de 20 de ori mai mică decât alocă Suedia, de exemplu.

Medicii spun că este necesar cel puțin un control anual, însoțit de analize. Fondurile alocate de stat pentru acestea se epuizează însă în câteva zile. În laboratoarele private, costă cel puțin 150 de lei un set de analize.

Pentru cei care nu au risc mare și o boală instalată, prezentarea o dată pe an la analize e strict necesară. Depistarea bolilor la timp ar putea evita suferința și uneori dizabilitățile sau decesul. Investigațiile și consultațiile preventive sunt mult mai economice decât tratarea bolii deja instalate.