CUM SE ALEG BABELE DE PRIMĂVARĂ?

Primele zile ale lunii martie sunt numite babe, în credința populară. La noi, la români, există obiceiul ca între 1 și 9 martie fiecare om să-și aleagă câte o zi, adică o „babă”, care îi va arăta cum va fi anul respectiv pentru el, în funcţie de vreme.

Se spune că dacă afară este frig şi întunecat, vei avea un an mai prost, dar dacă în ziua aleasă va fi cald şi soare, vei avea un an minunat. Zilele babelor se încheie pe 9 martie, când se crede că vin moșii și căldura.

Babele de martie vestesc venirea primăverii, se spune că în aceste zile Baba Dochia, cea care aduce iarna începe să-și dea jos cele 9 cojoace, câte unul în fiecare zi și astfel în fiecare zi afară se face puțin mai cald, iarna lăsând loc primăverii să se instaleze.

Babele reprezintă o tradiție românească, de pe 1 până pe 9 martie fiecare își alege o zi, sau mai bine zis o babă, așa cum va fi vremea în acea zi, așa este și firea omului. Adică, dacă vremea este frumoasă și soarele strălucește acel om este voios și bun la suflet sau îi va merge bine tot anul următor, dacă în schimb este întunecat atunci acela nu este un om bun la suflet și este cam supărăcios. Tot în tradiția românească se spune că dacă ninge sau plouă în acea zi este semn de bogăție.

Tradiţia spune că în perioada 1-9 martie, fiecare persoană are o „babă”. Pentru alegerea babei o metodă este aceea de a-ți alege o zi oarecare între 1 și 9 martie la întâmplare. O altă metodă este de a-ți alege baba în functie de ziua de naștere: dacă ziua se află între 1 și 9 ale oricărei luni atunci și baba va fi în ziua respectivă. De exemplu, dacă este cineva născut pe 6 august baba lui va fi pe 6 martie.

În cazul în care data nașterii este formată din două cifre, se procedează astfel : de exemplu cineva este născut pe 23 decembrie, ziua în care îi pică baba se calculează astfel 2 + 3= 5, deci baba este pe 5 martie.