A CRESCUT RATA ŞOMAJULUI ÎN MEHEDINȚI

A crescut rata şomajului! Dacă la finele lunii iunie, rata şomajului în Mehedinţi era de 8,6 %, în luna iulie, s-a înregistrat o creştere a acesteia, ajungând la 8,69%. Această creştere cu 0.9%, se datorează  numărului ridicat  de  şomeri neindemnizati înregistraţi.

La sfârşitul lunii iulie erau înregistraţi un număr total de 9.044 şomeri, o rata a şomajului în judeţ de 8,69 la sută.

Aproape 81% din şomerii înregistraţi în evidenţele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, au domiciliul în mediul rural, iar dintre aceştia majoritatea sunt şomeri neîndemnizaţi, beneficiari ai venitului minim garantat.

Cei mai mulți șomeri provin din mediul rural, circa 80 la sută, acolo unde, din lipsa de investiții, oamenii nu reușesc să își găsească un loc de muncă, aproape de casă.

Piaţa forţei de muncă din judeţul nostru este caracterizată prin faptul că cele mai multe locuri de muncă vacante sunt concentrate în zonele urbane din judeţ, în special în Drobeta Turnu Severin, fiind accesate foarte greu de şomerii din comunităţile rurale.

De altfel,  majoritatea şomerilor neîndemnizaţi nu au nicio pregătire profesională sau nu au studii complete, neputând fi cuprinşi nici la cursuri de calificare/recalificare.