VOR BISERICĂ ROMÂNEASCĂ

Locuitorii unui mic sat românesc, de pe Valea Timocului, vor să construiască o biserică românească. De peste două secole satul Topolnița nu are biserică. Comitetul de inițiativă a primit și binecuvântarea preotului, dar drumul se arată lung și plin de greutăți.

La circa 70 de kilometri de Severin, printre colinele dintre Dunăre și orașul Maidanpek se află un sat cu un nume cum nu se poate mai românesc, Topolnița. Dintre cei puțin peste o mie de locuitori de aici, peste 90 la sută sunt etnici români, iar în sat nu există o biserică de peste două secole de la atestarea documentară a satului. Românii de aici au format un comitet de inițiativă pentru a demara construcția unei biserici, pe un teren donat de un fiu al satului.

Totuși, inițiativa de a construi în Serbia de Răsărit o biserică românească nu este o misiune deloc ușoară. Experiența preoților misionari români din această zonă este încărcată de experiențe în care presiunile au fost dintre cele mai mari asupra lor. La întâlnirea comitetului de inițiativă a participat și secretarul Protopopiatului Ortodox Român al Daciei Ripensis, un preot misionar român care a mai construit două biserici românești pe Valea Timocului.

Parohul Borului, prezent la întâlnire, a salutat inițiativa construirii unei biserici românești, la fel ca și reprezentantul Consiliului Național al Românilor. Oamenii vor face toate demersurile legale și se vor apuca de treabă.

Dorința de afirmare a identității religioase este una puternică printre românii din satele de pe Valea Timocului. Din ce în ce mai mulți frați ai noștri din această parte a Serbiei își doresc biserici românești în satele lor, chiar dacă un astfel de demers este de cele mai multe ori sinuos și plin de piedici venite din partea Bisericii Ortodoxe Sârbe, dar și a autorităților statului vecin.