VERNISAJUL „RINOCERII”, LA PALATUL CULTURII „TEODOR COSTESCU”

Luni, 1 februarie 2021, de la ora 16.00, la Palatul Culturii ”Teodor Costescu” din Severin, Sala ”Gheorghe Anghel”, va avea loc vernisajul expoziției de pictură ”Rinocerii”, semnată de artistul târgujian Florin Hutium. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”. Expoziția este deschisă spre vizitare toată luna februarie.

”Rinocerii sunt participanții activi la zidirea sfârșitului. Măscărici de partid, purtători ai măștilor moralității și generozității, refuză să-și vadă chipul în oglindă. Tropăie, inundând cu zgomotul bocancilor potcoviți labirintul emoțional prin care mă strecor spre lumină.

Ministru al culturii și odihnei, un rinocer cu doctoratul în estetică aleatorie, încearcă să atragă pe teritoriul culturii tineretul digitalizat. Cu vorbe puține, cu muzică zguduitoare și imagini meșteșugite, rinocerii creează un univers ideal, guvernat de partidul maximei renașteri.

Rămas singur, în sala de ședințe, sparge cu cornul toate becurile. Ședință cu final apoteotic, aplauze prelungite și urale tovărășești. A atins scopurile trasate la Congres. Secretara înaintează spre dictator, scoate medalia din cutie și decorează pieptul îmbrăcat în salopetă. Medalia ”meritul propagandei” clasa I, cu spade și portretul lui Lenin strălucește în lumina lumânării, pe care secretara o ține înfiptă într-un colac.

Pâine și circ pentru proletariat!” (Florin Hutium, artist)

”Florin Hutium este unul dintre cei mai prolifici artiști gorjeni contemporani, cu multe expoziții personale care invită privitorul într-o lume aparte, o lume a întrebărilor dar și a concluziilor fine în ceea ce privește realitatea înconjurătoare. Nu de puține ori cu trimiteri către regimurile politice care ne influențează viața, Hutium spune despre ”rinocerii” săi că ”nu sunt rinocerii lui Ionescu, deși există și de acolo unele influențe, ci sunt de fapt aceste figuri politice noi, cu comportament rinoceresc, comportamentul celor vechi. Sunt figurile noi, care au aceleași apucături, care poartă același corn pus pe demolare.”

Florin Hutium este membru al Filialei Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din Târgu Jiu și, deși face parte din garda veche (a se citi că este un artist cu zeci de ani de lucru), abordează teme extrem de actuale într-un stil cel puțin la fel de modern și de ancorat în realitate.” (Dorina Cioplea-Văduva, muzeograf Muzeul Județean Gorj)