TESTELE RAPIDE PENTRU COVID-19, LA MARE CĂUTARE PE INTERNET

Din ce în ce mai mulţi români îşi cumpără teste rapide pentru diagnosticarea Covid-19. Se găsesc pe internet și pot fi folosite de oricine. Cu toate acestea, testele rapide nu sunt foarte bine reglementate prin lege la noi în ţară, iar medicii spun că nu sunt recomandate.

Testele antigen se găsesc la liber pe Internet şi pot fi cumpărate de oricine, se pot face acasă, iar asta a determinat ca media testelor PCR să scadă cu 20-30 de mii, în această perioadă, faţă de ce se întâmpla în urmă cu 5 sau 6 săptămâni.  Probele pentru testele antigen trebuie recoltate cu atenţie, strict ca în instrucţiunile de folosire, de către personal medical calificat. Orice greşeală poate duce la un rezultat fals.

Chiar dacă distribuitorii nu le vând direct persoanelor fizice, testele se pot cumpăra din magazinele online, după ce autorităţile au interzis comercializarea lor în farmacii. Mulţi se testează înainte de sărbători pentru a fi siguri că îşi pot vizita rudele vulnerabile.

Efectuarea unor astfel de teste ne poate da o imagine greşită a pandemiei şi numărului de infectări în acest moment. Testele rapide nu sunt foarte bine reglementate prin lege la noi în ţară, dar autorităţile le-au inclus în definiţia cazului de infecţie cu noul coronavirus. Aşadar, cei care au un astfel de test pozitiv, pot avea prioritate la testarea PCR.

Unele ţări europene au făcut campanii şi chiar au împărţit oamenilor astfel de teste rapide. Medicii infecţionişti spun că sunt utile pentru a determina cu exactitate perioada de contagiune.