SFÂNTA MARIA MICĂ, PRĂZNUITĂ DE ORTODOCȘI

Pe data de 8 septembrie este mare sărbătoare în calendarul ortodox. Creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mică. Praznicul este prima sărbătoare cu cruce roșie din noul an bisericesc, care a început pe data de 1 septembrie.

De Sfânta Maria Mică, aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica. Dintre aceștia, aproximativ 1,8 milioane sunt femei ce poartă numele de Maria, aproximativ 270.000 de femei ce poartă numele de Mariana și în jur de 51.000 de femei ce poartă numele de Marinela.

Credincioșii trebuie să respecte cu sfințenie această mare sărbătoare. Nașterea Maicii Domnului este o sărbătoare veche din secolul al VI-lea. Sfântul Român Melodul a compus condacul și icosul acestui praznic, iar în secolul al VIII-lea, Sfântul Ioan Damaschin a alcătuit Canonul ce se cântă la slujba Utreniei.

Naşterea Maicii Domnului, cunoscută ca “Sfânta Maria Mică”, marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. De asemenea, sărbătoarea anunţă începutul unor activităţi specifice, precum culegerea unor plante şi fructe tămăduitoare, bătutul nucilor, culesul viilor, semănatul grâului, orzului şi secarei de toamnă.