SÂNGELE TĂU POATE SALVA DOUĂ VIEȚI

Cu o simplă donare de sânge pot fi salvate, în același timp, două vieți. Este apelul medicilor, care îndeamnă oamenii să doneze sânge. În ultima perioadă, a scăzut numărul donatorilor de sânge, asftel că Centrul de Transfuzii se confruntă cu deficit de sânge pentru anumite grupe.


Conform statisticilor realizate la nivel național, unul din zece pacienți, care ajunge într-un spital din România, are nevoie de sânge ori produse derivate din sânge pentru a supraviețui. Cu toate că, în orice moment, există un om care are nevoie de sânge, la centrul de transfuzii din Mehedinți, numărul donatorilor a scăzut cu pandemia.
Cei mai mulți dintre cei, care vin să doneze sânge, sunt donatori care vin de mai multe ori pe an.

Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18-65 ani (pentru prima donare 18-60 de ani în funcție de evaluarea medicală) cu greutatea peste 50 kg (în funcție de înălțime, constituție), care nu au suferit de hepatită virală, tuberculoză, sifilis, malarie, infecție HIV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inimă etc. Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă, neurologice, alte boli cronice care ar contraindica donarea de sânge.

Bărbații pot dona sânge de maxim cinci ori pe an iar femeile de cel mult trei ori pe an. Cu trei zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice.