S-A ÎNTORS ÎN SATUL NATAL PENTRU A PUNE PE PICIOARE O AFACERE DE FAMILIE: „MIEREA LU’ PETRICĂ”, DE LA BĂLĂCIȚA

Un tânăr din Bălăcița a pus în practică o afacere de succes cu miere! Petrică Vlăduți, este un pasionat apicultor mehedințean care s-a hotărât să scoată și profit din pasiunea lui. Și cum afacerile cu miere nu sunt tocmai ușoare, omul a venit cu o idee strălucită, aceea de a investi într-un sistem modern de ambalare a mierii la borcan și la plic. Iar afacerea dă rezultate neașteptate!

Petrică Vlăduți se ocupă de apicultură încă de la vârsta de 19 ani și o face cu multă pasiune, iar atunci când pui pasiune în ceva, nici rezultatele nu întârzie să apară. A terminat două facultăți și un master, dar nu a vrut să rămână la oraș și nici să plece din România. S-a gândit că atunci când ai o idee de afacere și când îmbini pasiunea cu spiritual întreprinzător, rezultatele pot fi remarcabile chiar și într-o țară complicată cum este România. Iar soluția lui a fost să pună pe picioare o afacere de familie cu miere.

Evident că mierea este produsă și comercializată de orice apicultor, dar banii pot veni cu adevărat doar atunci când urmezi un percept vechi, dar nicidecum învechit: ambalajul și marketingul vinde produsul! Zis și făcut! Ptrică Vlăduți s-a apucat serios de treabă și a investit într-o linie de ambalare a mierii la borcan și la plic. Știm cu toții că nu există local în care să ceri un ceai și să nu primești alături plicuri de zahăr sau de miere, iar clienții care consumă așa ceva preferă mai mult mierea, fiind și mai sănătoasă. Pe de altă parte, se poate spune că modul în care acele mici pliculeți arată, culorile vii și combinațiile de informații fac mult mai mult decât banala linguriță de miere din interior. Dacă mierea mai e și de calitate, cu siguranță ceaiul servit va fi de neuitat.

Practic, tânărul apicultor a început cu patru ani în urmă, de la 24 de stupi și un metru cub de scândură, cu care, ajutat de un prieten, a început să confecționeze stupii acasă. A vândut mierea en-gros câțiva ani, dar a realizat că depindea prea mult de procesatori. Acum are 240 de stupi, are un camion adaptat la ceea ce face el, dar și o linie de ambalare a mierii la borcan și la plic.

Soluția inteligentă, fondurile europene                          

Ca orice tânăr cu studii și cu perspectivă europeană, Petrică Vlăduți a realizat că poate beneficia de fonduri europene și nu a stat pe gânduri. A accesat un proiect european de 15.000 de euro. A construit o clădire specială pentru linia de ambalare, a cumpărat o pompă specială, precum și utilajele de ambalare la plic, toate acestea cu 11.500 de euro, Doar tehnica pentru ambalare la plic a costat 5.000 de euro. Evident, în afară de cei 15.000 de euro, tânărul și familia sa au mai cheltuit bani, pentru care au făcut credit la bancă.

„Mierea lu’ Petrică” nu costă mult

Produsul final scos din fabica lui Petrică este natural sută la sută, frumos ambalat și nici nu costă foarte mult. Practic, un pliculeț de 15 grame de miere costă 45 de bani, în timp ce un borcan de un kilogram cu cea mai pură miere de salcâm costă 35 de lei.

Există în acest moment miere la pliculeţ pe piaţa românească, dar nu este 100% naturală, este o miere lichidă, îţi dai seama doar după ce o guşti. De asta ei îşi permit să lase şi preţul mai jos. Eu pun pliculeţul de miere la vânzare cu 45 de bani, are 15 grame. Din ce am văzut, în supermarket se vinde pliculeţul cu 0,40 lei, asta e cel mai mic preţ pe care l-am găsit până acum, în rest 0,48 sau 0,50, depinde de cerere. Dar acum dacă merg la un restaurant şi cei de acolo îmi spun că ei iau cu 40 de bani, o să dau şi eu cu 40 de bani ca să pot să intru şi eu pe piaţă. Până nu vor gusta mierea produsă de mine, nu îşi vor da seama că e naturală. Mierea produsă de mine la pliculeţ este miere polioră, undeva la 70%, combinată cu 30% miere de salcâm pentru a nu se zaharisi în pliculeţ, pentru a nu se întări”, a explicat apicultorul, citat de agrointel.ro.

În 8 ore Petrică Vlăduți, care nu are angajați, ci este ajutat doar de tatăl său, ambalează la pliculeţe 350 de kilograme de miere. Tot ce a produs în ultimii doi ani nu a vândut deloc, a păstrat-o pentru ambalare. „Mierea produsă în ultimii doi ani am păstrat-o în stoc, nu am vândut-o la nimeni, am pus-o deoparte şi acum mi-am făcut loturi, am făcut analize la lot. În 8 ore cu pauze cu tot am ambalat 350 de kilograme de miere la pliculeţe de 15 grame. La borcane, mai întâi băgăm borcanele la maşina de spălat pentru a le steriliza, după aceea dăm drumul la linie să pună în borcane, îl pun gol şi îl scoate plin, îi punem dopul, îl trecem prin etichetat . Îl punem în cutie şi ambalăm cutia. Am etichetă personalizată, cu număr de telefon, doresc să o înregistrez la OSIM să fie marcă înregistrată, cu adresa, cu steagul României, cu data ambalării, cu lot, cu autorizaţie, cu analiză, cu tot ce trebuie. Pe toate pliculeţele din comerţ şi pe mierea din comerţ găsiţi un termen de valabilitate de 1 an de zile, maximum 2 ani. Pe eticheta scris mai mărunt scrie amestec de miere din UE, pe mierea mea scrie miere naturală şi aceasta nu are termen de valabilitate. Transportul e asigurat tot de mine, cu maşina personală şi pentru cazurile în care avem comandă mare avem o dubiţă”, a mai declarat apicultorul pentru agrointel.ro.