PROGRAMUL ’’O COMUNĂ, O AMBULANȚĂ’’, PENTRU ROMÂNIA

În cadrul ședinței de Guvern, de astăzi, premierul Viorica Dăncilă, a anunțat că: toate comunele din România vor putea beneficia de bani pentru a achiziționa și a dota o ambulanță pentru urgențe.Guvernul urmează să adopte actul normativ pentru punerea în aplicare a programului ”O comună, o ambulanţă”, care se va aplica în perioada 2019 – 2020.

O măsură pe care o luăm, astăzi, pentru sprijinirea comunităţilor locale este programul „O comună, o ambulanţă”, prin care asigurăm servicii medicale de urgenţă în toate localităţile României. Adoptăm un mecanism de sprijin, prin care medicii de familie vor primi finanţare să achiziţioneze şi să doteze o ambulanţă pentru urgenţe. Este vorba despre o schemă de ajutor de până la 200.000 de euro pentru fiecare beneficiar, banii pot fi folosiţi atât pentru achiziţia şi dotarea ambulanţelor, cât şi pentru cheltuieli de întreţinere, plata salariilor şi pentru dotarea cabinetelor medicale. Programul se va aplica în perioada 2019 – 2020 şi va avea un buget total de 2,5 miliarde lei”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Pe lângă acest program, o serie de reglementari privind organizarea, funcționarea și finanțarea asistenței medicale comunitare, urmează să fie adoptate. Astfel, se  va oferi acces la servicii sociale unui număr mai mare de persoane vulnerabile.

„Este important să asigurăm furnizarea acestor servicii în mod integrat cu cele de asistenţă socială şi prevenirea abandonului şcolar. Astfel, oferim accesul la servicii sociale unui număr mare de persoane vulnerabile din comunităţile rurale sărace. În plus, România va putea beneficia de oportunităţile de finanţare din fonduri europene în valoare de 355 milioane de euro’’, a arătat premierul.

În 2016, pentru satele din România erau promise peste 5000 de ambulanțe.