PROGRAMĂRILE PENTRU VACCIN, PROBLEMATICE ÎN FEBRUARIE

Şansele ca, în luna februarie, să se facă noi programări pentru imunizare sunt extrem de mici. Anunţul făcut de cei care coordonează campania de vaccinare îi vizează, în primul rând, pe românii de peste 65 de ani, care, deşi erau prioritari în această etapă, n-au apucat să prindă un loc sau nu s-au înscris la timp.

La sfârşitul acestei săptămâni, este aşteptată o primă tranșă de vaccinuri de la Astra Zeneca. Care sunt categoriile de persoane eligibile pentru a li se administra acest ser urmează să stabilească Ministerul Sănătății şi Agenția Națională a Medicamentului. Aproape 79% dintre românii vaccinați până acum cu prima doză sunt persoane din categorii vulnerabile: au peste 65 de ani, sunt bolnavi cronici, au handicap ori sunt rezidenți în centre sociale. Însă cel mai probabil, în luna februarie nimeni nu va mai avea şansa să îşi facă o programare pentru vaccinurile Pfizer şi Moderna.

 „În ceea ce priveşte programarea noilor persoane pentru luna februarie, dozele de la Pfizer şi Moderna sunt alocate pentru asigurarea rapelului şi persoanelor deja programate pentru doza 1.”, declară Valeriu Gheorghiță.

Deja în jur de 100 de mii de persoane au fost reprogramate, iar printre acestea sunt şi bolnavi cronici, care au sub 65 de ani. Ieri, a început distribuirea vaccinului Moderna către centrele se vaccinare, iar de astăzi, oamenii primesc şi acest ser. Iar prima parte de vaccin Astra Zeneca va veni în România în două tranșe: una vineri, cealaltă, marţi. În total, 200 de mii de doze. În cele 180 de cabinete noi care se vor deschide pe 15 februarie se vor imuniza 10.800 de oameni pe zi, estimează autorităţile. În acest moment, coordonatorul campaniei aşteaptă concluziile experţilor din comisiile de sănătate.

Italia a administrat acest ser persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, în timp ce Austria şi Germania vaccinează persoanele până în 65 de ani.

Situaţia programărilor, spun autorităţile, s-ar putea îmbunătăţi în luna martie, dacă, desigur, producătorii vor respecta calendarul de livrări. Valeriu Gheorghiţă spune că în aprilie va începe şi imunizarea populaţiei generale.