PLANUL DE ȘCOLARIZARE, CONTESTAT DE SINDICATE

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ cere ministrului Educației să retragă de urgență ordinul privind planul de școlarizare 2019-2020!

Sindicaliștii consideră că, în acest moment, ministrul Educației face o eroare gravă, bulversând zeci de mii de elevi, care urmează să se înscrie la liceu sau școli profesionale, părinți și cadre didactice.  În plus, profesorii, din cadrul liceelor, sunt afectați direct, pentru că vor fi obligați să intre în restrângere de activitate, ceea ce înseamnă că, cel puțin unii dintre ei, vor rămâne fără posturi. 

 Ordinul privind planul de școlarizare 2019-2020 emis pe data de 28 mai, de Ministerul Educației Naționale, prevede crearea a 57.000 de locuri la școlile profesionale, cu 26.000 de locuri în plus față de anul școlar în curs. Sindicaliștii consideră că ministrul educației, Ecaterina Andronescu, promovează un ordin cu cifre de școlarizare nerealiste și discriminatorii, obligând elevii cu medii sub cinci să meargă spre învățământul profesional și dual, condiție neprecizată de nici o metodologie.

În aceste condiții,  sindicaliștii reacționează dur, considerând că  singura măsură care trebuie luată este retragerea Ordonanței Ministerului Educației Naționale Nr.4057/2019  și modificarea  cifrelor de școlarizare, așa cum au fost discutate și aprobate în  Comitetele Locale de Dezvoltare a Parteneriatului Social și comunicate inspectoratelor școlare și MEN.