PERICOLUL PESTEI PORCINE, ÎNCĂ PREZENT ÎN MEHEDINȚI

La finele anului 2019, trei cazuri de pestă porcină, descoperite în Mehedinți, au pus autoritățile în alertă. Pericolul răspândirii pestei porcine africane nu a trecut, încă, astfel încât, autoritățile întreprind toate măsurile pentru ca virusul să nu ajungă și la porcii domestici.


În data de 7 și 8 decembrie s-a organizat o vânătoare la Punghina. Au fost vânați 18 mistreți, iar sub supravegherea autorităților sanitar-veterinare s-au prelevat probe care au fost trimise la laboratorul de la Craiova. Două probe au fost pozitive. În acest sens, în data de 30 decembrie a avut loc o ședință a comitetului local de combatere a bolilor, unde s-a dispus continuarea măsurilor dispuse inițial prin planul deja pus în aplicare pentru acest fond de la Punghina. Eu monitorizez foarte atent modul cum sunt respectate măsurile de intervenție în focarul de pestă porcină africană de le fondul de vânătoare din Punghina astfel încât să putem limita pe cât posibil acest focar. Echipe mixte de la DSVSA Mehedinți cât și de la Direcția Silvică Mehedinți sunt în permanență în zonă“, a relatat prefectul Cristinel Pavel.

Zona afectată, de circa 13 km, stabilită la primul focar declarat, se va menține încă 60 de zile sub supraveghere. În acest interval vor fi organizate mai multe vânători, recoltându-se astfel probe biologice de la cât mai mulți porci mistreți.

Toate aceste măsuri sunt luate pentru ca virusul să nu se răspândească și la porcii domestici.

În Mehedinți, în anul 2019, zeci de porci domestici au fost sacrificați, la Gârla Mare, în urma declarării unui focar de pestă porcină africană.