OUG 114,SPRIJIN PENTRU CONSUMATORII CASNICI

Modificarea OUG 114 va duce la protejarea consumatorilor casnici. Este declaratția senatorului ALDE Ionuț Sibinescu, care e de părere că modificările aduse acestei ordonanțe îi vor sprijini pe români.

Guvernul a decis modificarea OUG 114/2018. În urma discuțiilor pe care liderii ALDE le-au avut cu reprezentanți ai domeniilor vizate, s-a decis în cadrul Executivului ca preţul gazelor de producţie internă să fie plafonat la 68 de lei pe MWh doar pentru consumatorii casnici şi pentru CET-urile care livrează agent termic populaţiei. Potrivit senatorului ALDE de Mehedinți, Ionuț Sibinescu, toate modificările susținute de ALDE au avut ca principal scop protejarea consumatorilor casnici de energie electrică și gaze.

Ideea, care a stat la baza OUG 114 este una bună, pentru că ea urmărește câteva lucruri bune și necesare pentru români. Unul din cele mai importante puncte pe care ALDE l-a susținut în cadrul discuțiilor este cel privind fixarea prețului la energie pentru familiile nevoiașe. Printre modificările propuse de ministrul ALDE al Energiei, producătorii de gaze naturale vor avea obligaţia să vândă cu preţul de 68 lei/MWh cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizori şi clienţi finali eligibili. Acest lucru face ca prețul să se mențină la același nivel, fără a exista riscul unor creșteri incontrolabile

Senatorul ALDE a precizat că una din modificările susținute de ALDE vizează producătorii de energie pe bază de cărbune.

Ionuț Sibinescu, președintele ALDE Drobeta Turnu Severin

„Ne interesează foarte mult să ajutăm sectorul economic, adică industria, astfel ca să putem să avem o revitalizare a economiei. Consultările din ultima perioadă ne-au ajutat să ne dăm seama despre ce se întâmplă în piață. De aceea, o măsură susținută de ALDE a vizat reducerea, de la nivelul de 2%, la nivelul inițial de 0,2%, a contribuţiei din cifra de afaceri pe care o vor plăti producătorii de energie electrică pe bază de cărbune. Acest lucru va reduce presiunea exercitată asupra acestor producători de valoarea ridicată a certificatelor de CO2”, ne precizează Ionuţ Sibinescu,preşedintele ALDE Drobeta Turnu Severin.