OBICEIURI ȘI TRADIȚII DE SFÂNTA PARASCHEVA

Astăzi este Sfânta Parascheva. În această zi nu e bine să se facă curat în casă și nici să se spele hainele cu mâna. Nu e bine nici să te cerți cu lumea, căci dacă te vei certa, astăzi, o vei ține într-o ceartă până la finalul anului.

Mai mult, femeile care se apucă de călcat ori de croitorit în ziua Sfintei Parascheva vor avea dureri de cap și de ochi, acestea fiind alte activități casnice care sunt complet interzise azi.

Și bărbații au parte de câteva interdicții.Dacă muncesc azi, casele lor vor fi lovite de trăsnete, spun cei mai superstițioși dintre români.

Femeile însărcinate au anumite reguli de Sfânta Parascheva, acestea trebuie să împartă mâncarea cu copiii săraci. Potrivit tradiției, în popor se spune că dacă ești însărcinată și urmează să fii mămica, este recomandat să împarți din bucățile tale cu copiii sărmani. Așa, Sfânta te va ocroti la naștere, iar aducerea pe lume a bebelușului va fi ușoară și fără de dureri.

Tot de Sfânta Parascheva se fac previziuni despre vreme. Cei care vin să se închine la moaștele Sfintei Parascheva de la Iași trebuie să poarte o broderie specială.