SALVEAZĂ O VIAȚĂ DONÂND SÂNGE!

Putem salva vieți cu o simplă donare de sânge. Este îndemnul medicilor și, totodată, ajutorul cerut de cei aflați la nevoie. Mehedințenii pot dona sânge la sediul Centrului de Transfuzie Sanguină, de lângă Spitalul Județean. Donatorii de sânge trebuie să aibă minim 18 ani.

Dacă ar exista mai mulţi donatori de sânge, persoanele aflate la nevoie ar putea primi sprijin mai rapid. Conform statisticilor realizate la nivel naţional, unul din zece pacienți care ajunge într-un spital din România are nevoie de sânge pentru a supraviețui.

Pentru a deveni donator de sânge, mehedinţenii trebuie să ştie că este nevoie să îndeplinească anumite condiţii, trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani dar şi greutatea peste 50 de Kg.

Fiecărui donator de sânge i se fac şi analizele pe loc, la fiecare donare. Din statisticile Centrului Sanguin de Tranfuzie Mehedinţi, până acum doar 1% dintre donatori au fost descoperiţi cu boli infecţioase. Bărbaţii pot dona sânge de maxim 5 ori pe an iar femeile de cel mult 3 ori.

Începând cu anul 2004, Organizația Mondială a Sănătății a decis să dedice o zi întreagă special pentru donatorii de sânge. În semn de recunoştiinţă față de persoanele care obișnuiesc să doneze sânge, dar și pentru a face cunoscută nevoia de sânge din instituțiile medicale, data de 14 Iunie a devenit Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.