MEHEDINȚIUL, DEPARTE DE VIRUSUL PESTEI PORCINE

În Mehedinți, situația este, pentru moment, sub control în ceea ce privește pericolul apariției unui nou focar de pestă porcină. Cu toate acestea, autoritățile sfătuiesc fermierii să ia toate măsurile, pentru a preveni reapariția virusului.

În județele Gorj și Caraș Severin, pesta porcină și-a făcut, din nou, apariția, spre disperarea fermierilor. În Mehedinți, valul de pestă porcină din aprilie a însemnat o lovitură grea pentru crescătorii şi procesatorii de porci, atunci când au fost peste 6.000 de suine.

Pesta porcină africană este o boală infecto-contagioasă foarte gravă a porcilor domestici şi sălbatici, iar conform specialiștilor, virusul este rezistent la temperaturi scăzute. Căldura îl inactivează la 56°C în 70 de minute, la 60°C în 20 de minute.

Perioada de incubaţie a bolii este de 4-8 zile, iar în forma supraacută, suinele au parte de moarte subită cu simptome nerelevante. În forma acută, febra este iniţială şi durează câteva zile (40,5-42°C), cu păstrarea apetitului şi a habitusului general . Exprimarea clinică are loc cu 24-36 de ore înainte de moarte .