MĂSURI PENTRU COMBATEREA AMBROZIEI

Măsuri ferme în ceea ce priveşte combaterea ambroziei în Mehedinţi. Prefectul judeţului a convocat o şedinţă în care au fost stabilte măsuri clare pentru fiecare instituţie, dar şi pentru populaţie.

Lupta cu ambrozia este o problemă cât se poate de delicată, în contextul în care aproximativ 10-15% din populație suferă de alergie în timpul verii. Simptomele pot să apară chiar și la persoanele care nu se cunosc “cu alergii” în trecut.

Obligaţia de a îndepărta ambrozia revine, deopotriva, persoanelor fizice, cât şi instituţiilor publice. Direcţia de sănătate publică poate controla dacă instituţiile îşi fac treaba. Cei care nu pun în aplicare măsura pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 750 şi 5.000 de lei – persoanele fizice şi 5.000 – 20.000 de lei – persoanele juridice.

Ambrozia înfloreşte (perioada periculoasă pentru oamenii suferinzi de alergie) între sfârşitul lui iulie şi sfârşitul lui septembrie. O plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen ~20 microni diamentru~ şi până la 30.000 de seminţe care îşi păstrează calităţile germinative 40 de ani.

În România pericolul dat de această plantă nu este luat în seamă de autorităţi, planta nu figurează în lista de plante în carantina şi nici în lista plantelor cu pericol biologic, aşa cum e în alte ţări mai civilizate şi mai informate. În Europa civilizată planta e combătută mecanic, chimic din zonele agrare pentru că s-a conştientizat că profilaxia este mai bună decât  cheltuirea a  milioane de euro pe medicamente pentru populaţia afectată de alergie.