LOVITURĂ PENTRU MEHEDINȚI GAZ

Președintele României a promulgat modificările aduse la Legea 123 a energiei și gazelor naturale. Mehedinti Gaz nu mai are de acum nicio portiță legală de a refuza racordarea la rețeaua de gaze a severinenilor care doresc acest lucru. În maxim 6 luni, firma trebuie să se prezinte la Consiliul Local Severin, pentru a discuta contractul de concesiune, deoarece acesta se transferă de la Ministerul Energiei la Primărie.


Vești bune pentru severinenii așteaptă de ani de zile ca gazul să ajungă și pe strada lor! În termen de 6 luni, MEHDINȚI GAZ este obligat să încheie contractul de concesiune cu municipalitatea severineană, deoarec potrivit noilor prevederi legale, relațiile contractuale cu Ministerul Energiei vor înceta. Modificările aduse la legea energiei și a gazelor, făcute la propunerea deputatului PNL Virgil Popescu, au fost promulgate de președintele Iohannis. Dacă MEHEDINȚI GAZ își bate joc de zece ani de severineni, acum a venit momentul să pună mâna pe treabă sau să plece definitiv. Noua lege dă posibilitatea ca Severinul să aibă în sfârșit gaze în integralitate. Mai mult, operatorul de distribuţie nu poate refuza racordarea la sistem şi este obligat să finanţeze lucrările pentru realizarea obiectivelor necesare racordării consumatorilor.

„Operatorul de distribuţie sau operatorul de transport şi de sistem nu poate refuza racordarea la sistem şi este obligat să finanţeze lucrările pentru realizarea obiectivelor/conductelor necesare racordării consumatorilor aflaţi în perimetrul sistemului de distribuţie concesionat. Extinderile se realizează în condiţii de eficienţă economică, în conformitate cu reglementările ANRE”, se arată la articolul 151, alineatul 1, din noua lege.

 „Prin legea pe care pre;edintele tocmai a promulgat-o, MEHEDINȚI GAZ este obligat să racordeze la rețeaua de distribuție toți consumatorii care solicită acest lucru, pe cheltuiala lor. Deci nu mai pot spune că trebuie să le ceară bani oamenilor, ca să facă această racordare, așa cum se întâmplă în prezent, când iau banii oamenilor și nici măcar racordările nu le fac”, a declarat deputatul liberal Virgil Popescu.

Dacă MEHEDINȚI GAZ mai are 6 luni la dispoziție până când sunt obligați să vină la Consiliul Local pentru a semna noul contract, adică o jumătate de an în care își mai poate bate joc de severineni, deputatul Virgil Popescu spune că în tot acest timp, municipalitatea, prin SPAET, poate crea un serviciu paralel prin care să realizeze direct distribuția de gaze în zonele în care MEHEDINȚI GAZ încă nu a ajuns, adică în 90 la sută din oraș. Asta cu atât mai mult cu cât în contractul MEHEDINȚI GAZ nu există nicio clauză de exclusivitate.

„Concret, eu doresc ca Primăria, Consiliul Local, de ce nu prin SPAET-ul care există, să își ia licențele și să dea drumul la distribuția de gaze a Primăriei, paralel cu ce are MEHEDINȚI GAZ și să facem o distribuție în așa fel încât să avem cât mai repede gaze către cetățeni, pentru încălzire”, a propus deputatul Virgil Popescu.

Concret, noile modificări aduse legii dau posibilitatea unităților administrativ – teritoriale să  încheie direct contracte cu operatorii de distribuție și, mai mult decât atât, aceștia sunt obligați să racordeze consumatorii pe cheltuiala lor. În caz contrar, firme precum MEHEDINȚI GAZ vor pierde cotractele.