LOCURI DE MUNCĂ DA, POFTĂ DE MUNCĂ BA!

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Mehedinți a organizat, la Severin, Bursa locurilor de muncă pentru tinerii absolvenți. S-au pus la bătaie 800 de locuri de muncă, dar la bursă au venit doar circa 150 de persoane care numai s-au uitat. Au strâmbat din nas și au plecat. Deja a devenit obișnuință situația în care în fața unei oferte mari de muncă, mehedințenii nu își bat capul să muncească.

La perioade regulate de timp, AJOFM Mehedinți organizează „Bursa locurilor de muncă”, din variate perspective: Pentru absolvenți, pentru tineri, pentru persoane de vârsta a doua și pentru diferite categorii socio-profesionale. De fiecare dată, organizarea este impecabilă, angajatorii vin cu un număr mare de oferte, își prezintă profesional aceste oferte, dar tot de fiecare dată, solicitanții de locuri de muncă sunt foarte puțini. Vin, se uită, pun câteva întrebări și apoi pleacă așa cum au venit. Asta în condițiile în care județul Mehedinți ocupă primele locuri pe țară la rata șomajului și, mai mult, la numărul șomeri neîndemnizați. Mehedințenii se plâng că nu au locuri de muncă, se ceartă cu autoritățile locale că nu le crează locuri de muncă, dar atunci când li se oferă de muncă, nu se arată interesați să muncească. Rata șomajului atinge, în Mehedinți, aproape 9 la sută.

La solicitarea AJOFM Mehedinți au răspuns 60 de angajatori. Aceștia au pus la dispoziție nu mai puțin de 800 de locuri de muncă, din toate domeniile de activitate. Interesați de ele au fost doar puțin peste 150 de persoane, din care abia 20 de tineri absolvenți. Asta în condițiile în care majoritatea veniseră doar pentru a se uita, fără vreun gând de a depune un CV sau de a aplica pentru un loc de muncă.

„Se numește Bursa tinerilor absolvenți dar, spre dezamăgirea mea, nu am văzut decât vreo 20 de tineri absolvenți. Prezența totală este de peste 150, asta după chestionarele împărțite de noi, dar vreau să vă spun că sunt în sală 60 de angajatori care au la dispoziție 800 de locuri de muncă, toate meseriile și toate profesiile. Șantierul naval, Uzina de vagoane, o firmă de cablaje, toate acestea oferă locrui de muncă. Eu estimez că maxim 100 de persoane își vor găsi de lucru după această bursă!”, a declarat Ioan Suru, directorul AJOFM Mehedinți.