LIBERALII CER GARANTAREA LIBERTĂȚII DE EXPRIMARE

Liberalii vin cu o propunere legislativă interesantă, care își dorește să înstaureze o garantare deplină a libertății de exprimare. În acest sens, PNL dorește ca legea 60/1991 să fie modificată în așa fel încât să fie eliminată obligația de a declara în prealabil adunările publice. Modificarea ar putea garanta, în opinia liberalilor, o mai mare libertate în ceea ce privește organizarea unor manifestări publice, inclusiv protestele.

PNL nu este de acord cu ultima decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție referitoare la legea adunărilor publice nr. 60/1991. Potrivit acestei decizii, organizarea adunărilor publice trebuie declarată prealabil autorităților publice locale. Liderii PNL Mehedinți sunt de părere că de la decizia respectivă ar trebui exceptate adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, protestele politice, precum și cele care se desfășoară în piețe și în alte locuri publice. Motivul propunerii legislative este acela de a garanta în mod explicit libertatea de exprimare și de a înlătura orice interpretare abuzivă a legii din partea autorităților publice.

„Exemplul cel mai edificator că ne-am aflat într-o încurcătură legislative a fost cee ace s-a întâmplat de curând când am văzut o acțiune disproporționată a jandarmeriei împotriva manifestanților. Decizia ÎCCJ poate fi interpretată abuziv de autoritățile publice locale, în sensul că aceștia vor înțelege că sunt în măsură să autorizeze protestele publice”, a precizat secretarul general al PNL Mehedinți, DUMITRU MĂRCULESCU.

Liberalii mai cred că, în forma în care s-a luat această decizie, pericolul încălcării unor drepturi este uriaș, Practica autorităților publice înțelege această declarare prealabilă ca o formă de autorizare de facto, cee ace poate duce la o interpretare abuzivă a legii și la încălcarea libertății de exprimare și de întrunire, așa cum sun tele consecrate de de articolul 39 din Constituția României.