ÎNTRE PESTĂ PORCINĂ, INCONȘTIENȚĂ ȘI NEPĂSARE

A trecut aproape o săptămână de la descoperirea și anihilarea focarului de pestă porcină din ferma părărsită de la Gârla Mare, iar autoritățile nu mai scot nicio vorbă. Potrivit acestora, focarul a fost stins și nu ar fi cazul să se mai ia măsuri mult mai drastice. Totuși, inconștiența și indolența nu lipsește  la niciun nivel, de la paznicii crescători clandestini de porci și până la primărie.

Un focar de pestă porcină izbucnit din cauza inconștienței criminale a unor oameni care nu au avut nici cea mai mică mustrare de conștiință atunci când s-au apucat să crească peste 50 de porci într-un complex dezafectat de la marginea comunei, chiar sub nasul autorităților locale. De altfel, la Gârla Mare, este chiar o tradiție să crești porci cu zecile și sutele, uneori prin pădure, alteori pe la marginea satului. Aproape nimeni nu a văzut cum locuitorii se transformaseră în fermieri clandestini și zootehniști de ocazie, până când s-a produs nenorocirea. Imediat după aceea, ce să vezi, celor trei paznici li s-a făcut o plângere penală pentru atentat la siguranța comunității și răpândire de epidemii. Poate pe bună dreptate, aceștia o meritau, dar se pune fireasca întrebare ce au făcut, în tot acest timp, primarul, viceprimarul, veterinarii din comună și chiar poliția. Greu de spus! Certă este doar atitudinea de o indolență rară a primarului, care a găsit de cuviință să nu fie chiar atât de îngrijorat. Declarația acestuia este fabuloasă!

Nu prea știe primarul care e treaba cu pesta porcină și nici de unde ar putea să fi venit, dar găsește un bun prilej să îl bage la înaintare pe viceprimar.De altfel, nici nu e singurul locuitor al comunei Gârla mare, care stă liniștit și nu pare nici pe departe speriat.Cu alte cuvinte, ce atâta gălăgie pentru o banală pestă porcină! Că doar se poate trăi și cu asta! Ce nu știi nu te afectează, iar ignoranța e motiv de viață lungă și sănătoasă.