ÎNGHEȚAREA ANGAJĂRILOR ÎN SISTEMUL DE EDUCAȚIE

Federația Sindicatelor Liberale din Învățământ atrage atenția că se va ajunge la înghețarea angajărilor în sistemul de educație. Înghețarea angajărilor în sistemul de educație va duce la blocarea activității în peste 6.500 de unități de învățământ din România, deoarece foarte multe dintre acestea au posturi unice. Federația Sindicatelor Libere din Învătământ cere Guvernului României să nu blocheze angajările în sistemul de educație, măsură propusă la rectificarea bugetară din aceasta lună.

Avertizăm, pe această cale, că, din cele peste 6.500 de unităţi de învățământ cu personalitate juridică, sunt foarte multe unități cu posturi unice. De asemenea, se propune diminuarea bugetului Ministerului Educației Naționale cu peste un miliard de lei, din care aproape 500 de milioane lei sunt de la cheltuielile de personal și de la plata dobânzilor”, se arată într-un comuncat al FSLI.

Sindicatele din învățământ susțin că în majoritatea unităților școlare nu poate fi aplicată formula propusă de Ministerul Finanțelor privind angajările în sistemul bugetar. Mai mult, măsura va conduce la reducerea mai multor posturi, printre care și cele de secretară, contabili, laboranți, bibliotecare, îngrijitoare.

Totodată,  organizația sindicală, își exprimă nemulțumirea şi față de diminuarea bugetului de personal al Ministerului Educației Naționale, în contextul în care o parte a cadrelor didactice nu încasează salariile la nivelul garantat de lege.

Propunerea de rectificare bugetară a Ministerului Finanțelor Publice include diminuarea cheltuielilor de personal cu 400 de milioane de lei, argumentând că MEN a făcut estimari greșite la cheltuielile de personal, și cu 80 de milioane de lei a sumelor destinate pentru plata dobânzilor legale obținute prin sentințe judecătorești”, acuză FSLI.

FSLI demonstrează faptul că, salariile categoriilor de angajaţi vulnerabili din învățământ, nu se calculează corect. Ei fac trimitere la un răspuns oficial primit de Ministerul Muncii, dar și la instanțele de judecată ale căror hotărâri demonstrează modul incorect de calculare a salariilor.